A Nemzetközi Automobil Szövetség, a Motorsport Világtanács ülése után nyilvánosságra hozta a Rali-világbajnokság 2012-es évadának menetrendjét is. Jövőre 2011-hez hasonlóan 13 verseny lesz. Az idény január végén kezdődik és november elején zárul.

A legfontosabb hír, hogy a Monte Carlo-rali újra része lesz a világbajnokságnak. A verseny a WRC talán legrangosabb versenye volt, az évadnyitó, de 2009-ben az FIA rotációs elve miatt kikerült a naptárból. Persze a rali nem maradt el, mert az Intercontinental Rally Challenge sorozat lecsapott rá. Egyfelől örülhetünk, hogy újra a legrangosabb ralisorozatban kap helyet a Monte, de aki látta a Eurosport által szervezett és élőben közvetített futamot, azok a napi 30 perces összefoglaló láttán erős hiányérzete lehet.

A versenyen természetesen Sebastien Loeb az uralkodó hiszen ötször nyerte meg, de legfrissebb tapasztalata Petter Solbergnek van, aki a Peugeot felkérésére idén rajthoz állt az IRC-ben.  


Visszatér a rali-vb-re a Monte 1
Visszatér a rali-vb-re a Monte 2

Visszatér a rali-vb-re a Monte

Visszatér a rali-vb-re a Monte

Visszatér a rali-vb-re a Monte 12
Visszatér a rali-vb-re a Monte 13
Visszatér a rali-vb-re a Monte 14
Visszatér a rali-vb-re a Monte 15
Visszatér a rali-vb-re a Monte 16
Visszatér a rali-vb-re a Monte 17
Visszatér a rali-vb-re a Monte 18
Visszatér a rali-vb-re a Monte 19
Visszatér a rali-vb-re a Monte 20
Fotó megosztása:
Visszatér a rali-vb-re a Monte 21 Monte Carlo visszatérésével Svédország elvesztette eddigi nyitó szerepét, de változott a záró helyszín is. 2005 óta ez a szerep Nagy-Britanniáé volt, de 2012-ben Spanyolország lesz az utolsó helyszín. Új-Zéland visszakerült a naptárba, azok után, hogy idénre átadta helyét Ausztráliának.

Jordánia már nem része a sorozatnak, de a WRC és a Ford csapat főszponzora Abu-Dzabi nem került be. A korábban kiadott előzetes naptáron még ott volt a közel-keleti ország, de végül az FIA először egy kandidáló verseny megrendezésére kérte fel az államot.

Ha a Montét aszfaltos futamnak számítjuk, akkor összesen négy ilyen lesz az idényben, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban rendeznek még ilyet. Svédország lehet az egyetlen havas verseny (+Monte?), a többi pedig főként murván zajlik majd.

A Rali-világbajnokság 2012-es naptára

Január 22:        Monaco
Február 12        Svédország
Március 11:       Mexikó
Április 1:           Portugália
Április 29:         Argentína
Május 27 (v. jún 6): Görögország*
Június 24:         Új-Zéland
Augusztus 5:     Finnország
Augusztus 26     Németország
Szeptember 16:  Nagy-Britannia
Október 7:         Franciaország
Október:           Olaszország*
November 4:      Spanyolország

* A végleges dátum még nincs meg
A dátumoknál az adott hét vasárnapja szerepel, de az idéntől érvényes szabályok szerint, lehetséges, hogy a verseny már szombaton véget ér.