Immár négyszáz üzemanyagtöltő állomás forgalmazza a környezetkímélő E85 üzemanyagot – jelentette be a Magyar Bioetanol Szövetség. Egyelőre nem átütő az üzemanyag iránti kereslet.

Feliratos
Vajon zöld?

Vajon zöld?

Vajon zöld?


„A négyszázadik bioetanol kútoszlop átadása nagyon fontos lépés a hazai bioetanol-gyártás és -forgalmazás számára. Ez azt jelenti, hogy az autósok immár minden negyedik üzemanyagkúton elérhetik az olcsóbb és zöldebb üzemanyagot” – mondta el Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke.

A négyszázadik E85 töltőállomás bekapcsolódása nem csupán hazai, de uniós szinten is nagy lépés, ugyanis ezzel hazánk az élvonalba került a tagországok között a bioetanol-lefedettség tekintetében. Az úttörő Svédország 1600 töltőállomása (ahol 1994 óta használják az E85 üzemanyagot a közlekedésben) után hazánk a második, megelőzve ezzel Franciaországot, ahol az ország 320 pontján tankolhatnak az autósok bioetanolt.

Hiába azonban a nagy lefedettség, a bioetanol mindössze egy százalékát adja a benzineladásoknak idehaza. Bár nagyjából száz forinttal olcsóbb, mint a 95-ös benzin, a használatával 25-30 százalékkal többet fogyaszt a jármű, így az üzemeltetési költségek szinten maradnak. Így elsősorban azoknak jó, akik kevésbé akarják szennyezni a környezetet.

Majdnem 86-os

Majdnem 86-os

Majdnem 86-os


Az üzemanyag terjedését segíthetné, ha a kutak olcsóbban adnák, hiszen a Napi Gazdaság információi szerint az E85 nagykereskedelmi árára nagyjából tízszer annyi összeget, 50-60 forintot tesznek a kutak, mint a 95-ös benzinen nyert hasznuk.

Magyarország nem csak a lefedettség tekintetében számít élenjárónak, hanem a bioetanol-technológiai kutatások és alkalmazás terén is. A Hungrana Szabadegyházán működteti Közép-Európa legnagyobb kapacitású bioetanol üzemét. A gépkocsikban alkalmazható üzemanyag-átalakítók piacán négy magyar cég is hazai fejlesztésű és gyártású készülékeket kínál. Emellett számos hazai kutatás zajlott és napjainkban is folyik az etanol-előállítás és -felhasználás optimalizálásának céljaival, illetve a dízel etanol gyártás, valamint a cellulóz alapú etanol-előállítás módszereinek kifejlesztésért.

Hazánkban a bioetanol-iparág érintettjei klasztert is alakítottak, hogy a jövőben még hatékonyabban, és több forrással támogathassák a zöld üzemanyaggal kapcsolatos ismeretek bővítését és a kutatások megvalósítását.

Forrás: Napi Gazdaság, Magyar Bioetanol Szövetség