Tegnap sajtóközleményt adott ki a TomTom, az egyik legismertebb navigációs cég, amelyben arról számolnak meg, hogy évi 30 euróért az iPhone-on Tom Tom navigációval rendelkező tulajdonosok információkat kaphatnak 14 európai ország traffipaxairól. Nemcsak a telepített kamerákról informálnak a telefonhoz rendelhető navigációs szoftver okosításával, de valós idejű figyelmeztetést ígérnek a mobil traffipaxokról is.

A holland rendőrök biztosra mehetnek a helyválasztással

A holland rendőrök biztosra mehetnek a helyválasztással


Viszont úgy tűnik, a TomTom két végén égeti a gyertyát, vagyis inkább úgy helyes: két gyertyát éget. Kiderült, a cég rendőrségnek is ad információkat, a gyorshajtókat árulja el.

Az nem újdonság, hogy a TomTom értékesíti a nála lecsapódó, az autózási szokásokra vonatkozó adatokat, de a DutchNews.nl megtudta, hogy a rendőrséghez is eljutnak azok.

A rendőrök nem közvetlenül a TomTomtól veszik, hanem egy közvetítőn keresztül jutnak hozzá, de komolyan számolnak az információval. A beszámoló szerint nagyjából a holland rendőrség fele az autósok gyorshajtási szokásait, helyszíneit is eláruló adatok alapján határozza meg, hol mérjen sebességet.

A TomTomot is meglepte a hír, a cég szóvivője úgy fogalmazott “Ez egy kissé kellemetlen meglepetés. Nem tudtunk róla.” – mondta. “El kell döntenünk, mit gondolunk erről.”

A cég tegnapi közleménye szerint a “valós idejű sebességmérő kamerák szolgáltatás segít megelőzni a gyorshajtási bírságok okozta kellemetlenségeket és az azzal kapcsolatos fölösleges pénzkiadásokat, így a felhasználók sokkal biztonságosabban és nyugodtabban vezethetnek”. Vajon ezek után mit gondolnak erről a holland ügyfelek, akik szintén megrendelhetik a szolgáltatást?