A Suzuki a gazdasági válság, valamint a Japánt ért természeti katasztrófa miatt a beszállítóitól 3 százalékos árcsökkentést kért – közölte Pata József, a nevét viselő és jelentős Suzuki-beszállító gépipari Kft. tulajdonos-igazgatója.


A családi vállalkozás fő tevékenysége autóipari sajtolt és hegesztett karosszériaelemek gyártása, a cég legjelentősebb partnere a Magyar Suzuki Zrt., amelynek 1992-es indulásától kezdve beszállítója.

A fajszi gazdasági társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a beszállítói értekezleten a Suzuki vezetői arra kérték őket, hogy 3 százalékos csökkentést adjanak az általuk gyártott termékek árából. “Ezt megértettük, hiszen a gazdasági válság és a Japánt sújtó katasztrófa miatt a Suzuki nehéz helyzetbe került, ezért nekünk még abból az összegből is támogatnunk kell, amiért keményen megdolgoztunk” – tette hozzá.

Pata József azt is lehetőségnek nevezte, hogy egyes, Japánból érkező kötőelemeket hazai vagy más európai gyártóktól szerez be a folyamatos ellátás érdekében. Azt is felajánlotta, hogy a Japánban megsérült beszállítói üzemek által gyártott egyes alkatrészek gyártását is vállalják, valamint segítséget ajánlott ahhoz is, ha a szigetországban meghibásodott szerszámokat leszállítják Magyarországra, azokat is megjavítják.

A Suzuki kéri a beszállítóitól az úgynevezett 1-1-1 tevékenységet, amely Japánból indult. Ez azt jelenti, hogy az autó egy-egy alkatrészén, egy gramm súlycsökkentést és egy euro cent költségcsökkentést vár el a gyár a beszállítóktól – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Pata József szerint, gazdasági társasági ebben is élen jár, mert folyamatosan felülvizsgálják az általuk gyártott alkatrészeket, a gyártás technológiáját az alkatrész előállítási költségének csökkentése érdekében.

A vállalkozás kezdetben 14 féle alkatrészből évente 50 ezer darabot szállított, ma 150 féle alkatrészből évi mintegy 30 millió darabot gyárt a Suzukinak. Bruttó árbevételük 2 milliárd forint, 75 alkalmazottat foglalkoztatnak. Az 5000 négyzetméter alapterületű üzem 2002-től zöldmezős beruházásban épült, a legmodernebb robottechnikával szerelték fel.

Forrás: MTI