Ferdinand Dudenhöffer neves német autóipari szakértő helyesnek és szükségesnek tartja az üzemanyag-adóztatási rendszer megváltoztatását Európában az EU javaslata alapján.

Egyre több a dízel autó

Egyre több a dízel autó


“Nem helyénvaló dolog a dízel üzemanyag mesterséges szubvencionálása az adófizetők pénzéből” – mondta a Duisburg-Essen egyetem autóipari tanszékének professzora, a CAR egyetemi autótechnológiai kutató intézet vezetője, a szakmában “autópápának” nevezett szakértő a dpa német hírügynökségnek adott interjúban.

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogalkotási irányelve az üzemanyag energiatartalmára és széndioxid kibocsátására helyezné át az adókivetési alapot a jelenlegi mennyiségi alapról. Ferdinand Dudenhöffer a javaslatot a jelenlegi megoldásnál igazságosabbnak és ésszerűbbnek tartja.

Indoklásként a professzor a jelenlegi adóztatási megoldás történelmi gyökereire utalt vissza: “Akkoriban a közúti áruszállítás ösztönzése, a költségek alacsonyan tartása volt a cél. Dízel üzemanyagot szinte kizárólag haszongépjárművek használtak. Manapság viszont a személygépjárműveknek már közel 50 százaléka dízel” – mutatott rá.

Rég nem ilyen vidám egy-egy kútlátogatás

Rég nem ilyen vidám egy-egy kútlátogatás


A professzor “a lehetőségek hideg fejjel való mérlegelésére” szólította fel az autóipart. Szerinte ugyanis a tervezett hosszú átmeneti periódusnak köszönhetően az autóipar nyertesként kerülhet ki az adóztatási rendszer módosításából. “Nem lesz szükség a jelenlegi technológiai sokféleség fenntartására, jobban lehet majd a hibrid technológiára összpontosítani” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a váltás meg is növelheti a keresletet a vegyes hajtásláncú járművek iránt.

Az autóipari szakmai érdekképviseleti szervezet, a VDA (Verband der Automobilindustrie) már a múlt héten tiltakozásának adott hangot Brüsszel tervezetével szemben.  A VDA véleménye szerint az Európai Bizottság amellett, hogy figyelmen kívül hagyja a németországi történelmi hagyományokat, javaslatával egyenest saját klímapolitikai céljait keresztezi. A német autóiparnak éppen a dízel technológia területén sikerült a legnagyobb eredményeket elérnie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében. Brüsszel javaslata ezeket az eredményeket sodorja veszélybe.

A VDA adatai szerint az idei első félévben Németországban üzembe helyezett autók 45,6 százaléka volt dízelüzemű. A német gyártmányoknál az arány még ennél is magasabb, 51,1 százalék volt. A dízel járművek beszerzési ára magasabb, mint a benzineseké, de hatékonyabb üzemanyag-felhasználásuknak és az alacsonyabb üzemanyagáraknak köszönhetően összességében olcsóbbak, mint a benzinesek.

Brüsszel új adóztatási irányelve felszámolná a dízel járművek üzemeltetési előnyét. Németországban a benzin adótartalma literenként 64 cent (170 Ft), a dízelé pedig 47 cent (125 Ft). Amennyiben Németország nem csökkenti a benzin adótartalmát, a dízelét kell majd megemelnie, mégpedig literenként 75 centre (200 forint) – ami meg is jelenik majd a benzinkutak áraiban. Vagyis az emelés 74 forintot takar. Magyarországon az adótartalom jelenleg a benzin esetében literenkénti 195, gázolaj esetében pedig 172 forint. Vagyis itt is komoly emelést idézhetne elő egy ilyen döntés.

A német benzinpreis.de oldal nyilvántartása szerint kedden egy liter normálbenzin és szuperbenzin átlagosan 1,597 euróba, a szuperplusz 1,630 euróba, a dízel 1,475 euróba, az E10 bio-keverék pedig 1,569 euróba került Németországban. Az ADAC német autóklub szerint a nyersolaj egy literre vetített ára 0,463 euró volt.

Forrás: MTI