Ismét leállt a termelés a Saab svéd autógyárnál, a fizetési problémák miatt elrendelt kényszerszünet akár a jövő hétig is eltarthat. Elemzők szerint kétséges, hogy valaha is talpra áll-e az évek óta válsággal küszködő cég.

A Saabnál kedden állt le a munka és szerdán sem gyártottak autókat, mert egyes beszállítok rendezetlen számlák miatt felfüggesztették az együttműködést a tulajdonossal, a Spyker nevű holland céggel. Kényszerszünet a múlt héten is volt, három napra leállt a termelés, mert fizetési problémák miatt megszakadt az alkatrészellátás.


“Megfeszített erővel dolgozunk a helyzet rendezésén, mindent megteszünk, hogy megállapodásra jussunk a beszállítókkal” – mondta Eric Geers, a Saab Automobile AB kommunikációs igazgatója. A gondot az okozza, hogy nézeteltérések támadtak egyes partnerekkel a fizetési és a szállítási feltételeket illetően. Ugyanakkor az is probléma, hogy “a likviditásunk igen korlátozott” – tette hozzá.

Victor Muller, a Spyker vezérigazgatója azt közölte, hogy a tárgyalások lezárásáig további fennakadások várhatók a gyártásban. Helyi sajtójelentések szerint a svédországi Trollhattanban lévő üzemben akár jövő keddig is tarthat a rendkívüli állapot. Elemzők szerint a sorozatos leállások miatt kétséges a Saab életképessége, korántsem biztos, hogy hosszabb távon fennmarad a cég a jelenlegi formában.

A Svédországban több mint 3 ezer embert alkalmazó Saab Automobile AB évek óta veszteséges. A Spyker tavaly februárban vásárolta meg a céget az amerikai General Motorstól (GM). A vételár 74 millió dollár volt, a GM azonban megtartott egy 326 millió dollár értékű részvénycsomagot.

Az új, holland tulajdonos 400 millió eurós kölcsönt szerzett a márka építésére az Európai Beruházási Banktól (EIB), a svéd kormány garanciájával. Az Európai Unió fejlesztési bankjától szerzett hitel ellenére a Saab helyzetét egyelőre nem sikerült stabilizálni. Sajtóbeszámolók szerint a múlt héten egyebek mellett a Lowe Brindfors, a Saabot népszerűsítő reklámügynökség és a logisztikai feladatokat ellátó DB Schenker szállítmányozási vállalat is leállította az autógyárnak végzett összes munkáját a kifizetetlen számlák miatt.

A Spyker 2010-ben 31 696 Saab-gyártmányú autót értékesített,  a tervezett 50 ezer helyett. A társaság az idén 80 ezer, 2012-ben pedig 120 ezer autót kíván értékesíteni. A Spyker 2010-ben 218 millió euró nettó veszteséget könyvelt el.

Forrás: MTI