Sergio Marchionne, az olasz FIAT SpA. és az amerikai Chrysler vezérigazgatója a FIAT-részvényesek szerdai közgyűlésének kezdete előtt Torinóban tartott beszédében meggyőződésének adott hangot, hogy a FIAT csoport felbontásával létrejött vállalatok teljesítik az idei évre kitűzött célokat, a FIAT növeli piaci részesedését és forgalmát.

A személygépkocsikat gyártó FIAT SpA. az idén 900-1200 millió euró egyszeri tételektől mentes üzleti eredményt érhet el, a haszongépjárműveket gyártó FIAT Industrial SpA. pedig 1,2-1,4 milliárd eurót.
A Chrysler a tavalyi évet még veszteséggel zárta, de 2011-ben már 200-500 millió dollár nyereséget érhet el.

Sergio Marchionne szerint a FIAT SpA. jövőre 37 milliárd euróra, 2014-ig pedig 64 milliárd euróra, a tavalyinak a duplájára növeli értékesítési árbevételét. A FIAT-Chrysler autógyárak együttes értékesítési árbevétele 2014-re elérheti a 100 milliárd eurót.

A FIAT az idei év második felében érkező új modellekkel kívánja növelni piaci részesedését, amely tavaly 7,7 százalékra csökkent az előző évi 8,8 százalékról, főként az állami roncsprémium programok kifutása miatt. Elemzők szerint a piaci részesedés csökkenése részben az új modellek késlekedésének tudható be.

A FIAT az év második felében mutatja be a Panda új modelljét, ami a belföldi gyártást bővítő program keretében Lengyelország helyett egy olaszországi üzemben készül majd. Az év második felében kerülnek piacra egyes Chrysler-modellek európai változatai is Lancia márkanév alatt.

A FIAT a jelenlegi 25 százalékról rövid időn belül 35 százalékra növeli részesedését az amerikai Chrysler autógyárban. A konszolidált adózott eredmény 25 százalékát különíti el a FIAT osztalékfizetésre, az osztalékalap így legalább 100 millió euró lesz.

Forrás: MTI