Pár éve még csak mosolygott a sajtó, mikor egy koreai gyártó sportos modellel állt elő. Ma viszont illik komolyan venni, ha a Kia, vagy a Hyundai feszesebb modellt tervez.

Ezúttal a Kia akarja megrángatni egy régi legenda bajszát, ami nem más, mint a hosszú generációk óta töretlen sikernek örvendő Volkswagen Golf GTI. A háromajtós aszfaltgyúró, a következő generációs C’eed alapjaira épül majd, formailag feltehetően a Koup koncepció által kijelölt irányvonalat követve.

Az ötajtós változat már négy éve szerepel a piacon, leváltását 2012 tavaszára tervezik, és még ebben az évben bemutathatják a sportos verziót is. Az erőről szinte minden bizonnyal a Kia legfrissebb fejlesztésű kétliteres turbós Theta II elnevezésű egysége gondoskodik majd.

Ezek a motorok jelenleg az Optima modelleket szolgálják, 274 lóerős teljesítménnyel. A kisebb C’eed-ben várhatóan 220-230 lóerő körül termelnek majd, de ez is csak sejtés, a gyáriak semmilyen konkrétumot nem árultak még el. A bejelentéssel kapcsolatos legérdekesebb kérdés az, hogy a jól bejáratott, szinte ikonikus neveket felvonultató szegmensben mennyi babér terem majd a koreai kihívónak.