Az Európai Unió “zöld utat” adott az Audi győri gyárberuházásának elindításához – jelentette be Matolcsy György. A társaság illetékese jelezte: várják a döntésről szóló dokumentumokat.

2013-ra készül el az új gyár

2013-ra készül el az új gyár


A nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: Brüsszel kiemelt közérdekre hivatkozva jóváhagyta a Natura 2000 program keretében az Audi győri beruházásához szükséges terület átminősítését, amely így szabaddá vált. Leszögezte: ezzel a döntéssel elhárult az akadály az Audi óriásberuházása elől.

Az Audi mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházással bővíti győri üzemét, ahol beruházással teljes vertikumú gyárat hoz létre Győrben. A jövőben a vállalat a teljes gyártási folyamatot maga végzi, a karosszériagyártástól a fényezésen át egészen az összeszerelésig, ezzel közvetlenül 1800 új munkahelyet teremt, és 15 ezer család megélhetését biztosítja. 2013 második felétől a gyár teljes kapacitású működésétől kezdve napi 500, évi 125 ezer autót fognak gyártani.

Marad az A3 Cabriolet és mellé jön még egy típus

Marad az A3 Cabriolet és mellé jön még egy típus


Az Audi mintegy 800 millió forintot fordít a győri gyárbővítés kapcsán természetvédelmi kompenzációra, hiszen a védelem alatt álló, a gyárbővítés által érintett területek élővilágát kell megmenteni.

Az Audi Hungaria Motor Kft. nagyon örül a bejelentésnek, és várja a kormánytól a kapcsolódó dokumentumokat – közölte Lőre Péter, a társaság kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója csütörtök este.

Matolcsy György beszélt arról is, hogy az Opel 500 millió eurós beruházással indít új motorgyárat Magyarországon, amely 2012 végére teljes felfutással termel, 500 ezer motort állít majd elő évente. A kecskeméti Mercedes-gyárról pedig azt mondta: ez a gyár 2013 végére már termelni fog, és több mint 10 ezer munkahelyet teremt.

A magyar autóipar bruttó hazai termékhez mért aránya 3,1 százalék – hívta fel a figyelmet a tárcavezető azzal, hogy a három óriás beruházással ez a szám 2013 végére megduplázódik. Magyarországon a 2008-as csúcshoz képest megduplázódhat 2014 végére az autógyártás, amikor is 600-700 ezer új autót állíthatnak majd elő az országban – fűzte hozzá Matolcsy György.

Forrás: MTI