Tavaly áprilisban vezette be az akkori kormány, hogy a közlekedési szabálysértések ügyében eljáró hatóságnak 60 napig van lehetősége, hogy a bírságról szóló jogerős határozatot kézbesítse.


Csakhogy a Szombathelyen működő Közigazgatási Hatósági Szolgálat úgy tűnik, nem bírta a tempót, amit az országszerte – csakis a baleseti gócpontokban, a további balesetek megelőzése érdekében (mint itt is) dolgozó -, főként traffipaxozó kollégák diktáltak. Januártól ugyanis megváltozott a határidő, az új kormányrendelet a hatvannapos határidőt kilencven napra emelte objektív felelősség elve alá eső szabálysértések esetén.  

Vagyis a gyorshajtásra, a piros jelzésénél való áthaladásra, a megállásra és várakozásra, az autópálya leállósávjának igénybevételére, a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra stb. vonatkozó előírások betartásáról van szó.

Ám a 90 nap sem jogvesztő hatályú, tehát ha addig nem jött a levél, akkor se örüljenek, azaz azon túl is kiszabható a bírság. A rendelet szerint a végső határidő fél év, ami alatt a hatóságnak az eljárást be kell fejeznie. Kérdés, vajon ez elég lesz-e, ha a rendőrség megkapja a nemrég beígért további 200 traffipaxot.

A törvényalkotó szeretné növelni a lakosság fizetési hajlandóságát is, ezért egy további szigorítás is került a rendeletbe. Amennyiben a közigazgatási bírságot az előírt harminc napon belül nem fizeti ki az arra kötelezett, az eljáró hatóságnak kezdeményeznie kell a szabályszegéshez használt gépjármű forgalomból való kivonását. Ezzel reméljük, biztosítható lesz, hogy a rendőrség költségvetése szilárd alapokon álljon és továbbra is gőzerővel dolgozhassanak a szabálysértők kiszűrésén.

A jogszabálynak van egy, a szabálysértőt pozitívan érintő változása is, fellebbezést ezentúl nem tíz, hanem tizenöt napig lehet benyújtani.