A Porsche 911 szép sportkocsi, de ha a vonalait átültetik más autótípusra, nem biztos, hogy ugyanaz a siker érhető el. Talán ez az oka, hogy legújabb alkotását Moby Dickről, az amerikai író Herman Melville regényének fehér bálnájáról nevezte el az Edo competition. De a hasonlat áll. Nagytestű, bivalyerős és fehér.

340-nel hasít a fehér bálna 1
340-nel hasít a fehér bálna 31


A többek között Lamborghinik, Ferrarik tuningolásával foglalkozó cég külső segítséget is igénybe vett a Porsche Panamera átalakításánál. A megrendelő ugyanis külön kérte, hogy az új karosszériaelemeket a szintén nem épp visszafogottságáról híres Mansorytól szerezzék be.

Egyedi lökhárítók, sárvédő-szélesítések, motorháztető, diffúzor és szárny mutatja sokkal inkább versenyautónak, mint közúti cirkálónak a Panamerát. Ez nincs is messze a valóságtól, hiszen a motor átalakítása nyomán nem kevesebb, mint ötven százalékkal nőtt a teljesítmény. Vagyis 500 helyett 750 lóerő feszíti szét ezt a Porschét, a maximális forgatónyomaték 900 Nm.

Ha a kerekek kellően tapadnak, kevesebb mint négy másodperc elég, hogy a bálna elérje a 100 km/órás sebességet. Az Edo Panamera végsebessége pedig 340 km/óra. Menne az többet is, de az elektronika itt leszabályoz.

A teljes metamorfózis részeként állítható futómű és részben szénszálas műanyagból készült, 22 colos felnik kerültek a kocsira, miközben az utastér számára is extravagáns színkombinációban készülnek a bőr-, fa- és karbondíszítések.

A Moby Dick árát nem közölte az Edo, de könnyedén elképzelhető, hogy a teljesítményhez hasonlóan ott is egy 50 százalékos bővülést értek el, így 40 helyett 60 millióba kerülhet.