Rengetegen váltottak biztosítást a tavaly év végi kampányban, most itt az idő a fizetésre. Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díja január első napján esedékes, de a törvény 60 nap türelmi időt ad a fizetésre, aki addig sem rendezi a tartozását, annak nagyon sokba kerül a biztosítás – hívja fel az autósok figyelmét a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében.

A közlemény idézi Molnos Dániel MABISZ-főtitkárt, aki szerint az autós biztosítók a kötvények kétharmadát már feldolgozták, és a csekkek többségét is kiküldték. Emlékeztetőül: azok, akik 2010 előtt vásárolták autóikat, november-decemberben válthattak biztosítót. Akik január végéig nem kapják meg a csekket, érdeklődjenek a biztosítójuknál – áll a közleményben.

A kgfb-törvény 60 nap türelmi időt ad a díjfizetésre. Így aki március 1-jéig nem fizeti meg az idei kgfb-díját, illetve annak első részletét, annak a szerződése “díjnemfizetés miatt” szűnik meg. Ekkor viszont – az év elejére visszamenőleg – fedezetlenségi díjat kell fizetni. Ez a napokban meghatározott, és a kocsi motorjának a hengerűrtartalmától függ, a nagysága napi 270-től 560 forint lehet. Nem túlzás az állítás: kéthavi fedezetlenségi díj kiteszi a teljes éves kgfb-díjat.

A MABISZ közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy aki télen nem használja az autóját, vonassa ki azt ideiglenesen a forgalomból, különben fizetnie kell utána a kötelező felelősségbiztosítást. Ha ezt elmulasztja, neki is fedezetlenségi díjat kell fizetnie.

Forrás: MTI