A rendőrség korábbi elemzéséből tudjuk, hogy a közlekedésben 1 km/óra mínusz is rengeteg életet jelent. Ha minden egyes járművezető állandó jelleggel csupán egyetlen km/órával csökkentené járműve haladási sebességét, úgy ezzel évente 2200 ember életét lehetne megmenteni Európában.

Nemrég az amerikai kutatók erős korrelációt találtak a sebesség és az élet összefüggésében. Ők
a 65 év feletti emberek járási sebessége és várható élettartama közötti kapcsolatot fedték fel.
Az 1986 és 2000 között megjelent kilenc vizsgálat metaelemzésével készült tanulmányt a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat szerdai számában tették közzé.

A 34 485 résztvevő átlagos járássebessége 0,92 méter volt másodpercenként. A Pittsburghi Egyetem kutatóinak megállapítása szerint a 6-tól 21 éven át tartó követési időtartam alatt a kezdetben gyorsabban járók tovább éltek. Az összefüggést a nőkre és férfiakra is, valamint minden vizsgált korosztályra érvényesnek találták, de különösen figyelemre méltó volt a 75 év fölöttiek körében.
 
A kutatók rámutattak, az idősek lassú haladási sebessége szorosan összefügg a szervezetük keringési rendellenességével. A sebesség mértékéből lehet következtetni a problémára. A szakértők szerint a járássebesség mérése igen egyszerű és gyors módja lehet az egészségi állapot megállapításának idősebb pácienseknél.

Forrás: MTI