Az autógyártók az Egyesült Államokban 20 millió járművet hívtak vissza 2010-ben – derül ki az Associated Press amerikai hírügynökség elemzéséből. Ennyi járművet 2004 óta nem rendeltek vissza egyetlen évben. Akkor 30,8 millió jármű esetében írtak elő javítást.

A visszahívási statisztikát a Toyota vezeti, amely hibás gázpedálok, szőnyegek, fékrendszerek és motorok miatt kényszerült visszahívni 7,1 millió autót. A japán gyár összesen 17 különböző visszahívásban érintett.

A General Motors négy, a Honda és a Nissan két-két millió autót és teherautót rendelt szervizeibe gyártási hibák miatt. Az amerikai kormány 2011 elején közli a visszahívások számára vonatkozó hivatalos adatot.

A Toyotának nemcsak a problémák kijavítása kerül rengetegbe, de komoly büntetéseket is kapott az ügyek miatt. A céget még áprilisban büntette meg az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma 16,2 millió dollárra a 2009-es gázpedál beragadását okozó meghibásodással összefüggő tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. Nemrég pedig az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság szabott ki a Toyotára 32,4 millió dolláros bírságot a tömeges visszahívásokhoz vezető műszaki hibák miatt.