A Nissan és a Mitsubishi bejelentette, hogy a két vállalat megállapodást kötött együttműködésük kibővítéséről, amelynek nyomán az új projektek különösen a miniautók japán piacán és a haszonjárművek globális üzletágában javítják a partnerek versenyképességét.

A partneri kapcsolatok bővítése tekintetében a Nissan egy kishaszonjármű/kombi modellt ad át a Mitsubishi számára a japán belföldi piacon történő forgalmazásra, a Mitsubishi pedig egy szabadidő-autó típust ad át a Nissan számára a közel-keleti piacon való értékesítéshez.

Egyelőre még tárgyalnak róla, de még nem eldöntött tény, hogy a Nissan átadja-e felső kategóriás modelljeit a Mitsubishi számára a japán belföldi piacon történő forgalmazásra. De az új lehetőségek között két projektet tanulmányoznak: a Nissan Navara pickup gyártása a Mitsubishi thaiföldi üzemében, illetve egy 50:50 százalékos tulajdoni arányú közös vállalkozás megalapítása a japán belföldi piacra szánt miniautók közös tervezésére.

Carlos Ghosn, a Nissan elnök-vezérigazgatója szerint “Fontos megállapodás ez a Nissan számára, mert segíti terjeszkedésünket a fejlődő piacokon, azonnali kapacitásnövekedést eredményez a tengerentúli területeken, és erősíti miniautó-üzletágunkat Japánban”.

A két vállalat azt is kiértékeli, milyen előnyt jelentene egy új, egytonnás pickup közös tervezése és gyártása. A most létrejött megállapodás kiegészül ugyanakkor azokkal a megállapodásokkal is, amelyeket a két vállalat más partnerekkel kötött meg, vagyis a Nissan esetében a Renault-val, a Mitusbishi esetében a PSA-val.