Helyben vedd meg! – ezzel a mottóval indított kampányt a lakóhely közelében történő gyalogos, kerékpáros bevásárlások népszerűsítésére a Magyar Kerékpárosklub.

A szervezet közleménye szerint eddig több mint hetven bolt csatlakozott az Active Access nemzetközi projekt keretében megvalósuló kezdeményezéshez, amely a gyalogos és kerékpáros bevásárlás gazdasági és társadalmi előnyeire szeretné felhívni a figyelmet.

Elsőként Zuglóban indult el az akció, ahol a helyiek a www.helybenveddmeg.hu internetes oldal térképén megkereshetik a részt vevő boltokat; ezek bejárati ajtaján Helyben vedd meg! matrica is jelzi, hogy az adott üzletben pontokat kaphatnak a gyalogos vagy kerékpáros vásárlásokért. Az összegyűjtött pontokkal táskák és vásárlási utalvány nyerhető.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy az autóval végzett nagybevásárlások csak látszólag tűnnek gazdaságosnak, valójában hosszú távon nemcsak a környezetre, hanem pénztárcánkra is rossz hatással vannak, emellett veszélyeztetik a helyi kereskedelmet és közösségeket is.

“A most indult kampány megmutatja, hogy munka- és lakóhelyünk környezetében gyalogosan vagy kerékpárral elérhető távolságban minden szükséges áru és szolgáltatás fellelhető” – emelik ki a leírásban.  Az akció 2011. február végéig tart Zuglóban, majd tavasszal Budapest több más kerületében is folytatódik.

Forrás: MTI