Rekord bírságot kapott a Toyota 2 Megállapodott a Toyota az amerikai hatóságokkal a tömeges visszahívásokat eredményező sorozatos műszaki problémák ügyében; a japán cég keddi közleménye szerint megfizetik a rekord összegű bírságot, de nem ismerik el, hogy hibáztak volna.

A világ legnagyobb autógyára hangsúlyozta: a 32,4 millió dollár (közel 7 milliárd forint) büntetés befizetése nem jelenti annak elismerését, hogy megszegték az előírásokat.

A közlekedésbiztonsági hatóság (HTSA) a maximális bírság kiszabásával lezártnak tekinti az ügyet. Polgári vagy büntetőjogi pereket azonban ettől függetlenül bárki indíthat a Toyota ellen Amerikában.

A céget korábban is megbüntették, a washingtoni közlekedési minisztérium tavasszal 16,4 millió dollár bírságot szabott ki a gázpedál beragadását okozó meghibásodással összefüggő tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. A Toyota így összesen 48,8 millió dollárt fizet, ami az eddigi legnagyobb, autógyárra kirótt bírság az Egyesült Államokban.

A Toyota tavaly ősz óta világszerte több mint 11 millió autót rendelt vissza szervizre különböző meghibásodások miatt, a legtöbbet Amerikában.

Forrás: MTI