Tizenhat jelentkező közül idén a budapesti Szabadság híd nyerte az Auroralia-díjat, amellyel minden évben a fenntartható, energiatakarékos és tetszetős közvilágítást felvonultató városok legjobbjait jutalmazzák.

Takarékossági díjat nyert a Szabadság híd 1
Takarékossági díjat nyert a Szabadság híd 2

Takarékossági díjat nyert a Szabadság híd

Takarékossági díjat nyert a Szabadság híd

Takarékossági díjat nyert a Szabadság híd 5
Takarékossági díjat nyert a Szabadság híd 6
Fotó megosztása:
Takarékossági díjat nyert a Szabadság híd 7


A városi közvilágítás fejlesztésére törekvő közösségeket, a közvilágítási szakembereket és az iparág képviselőit tömörítő LUCI (Lighting Urban Community International) szervezésében létrehozott Auroralia-díj második helyezettje Genf, harmadik pedig a hollandiai Tilburg városa lett – tudatta a Szabadság híd világítását fejlesztő Tungsram-Schréder Zrt.

A franciaországi Lyonban december 8-án kiosztott díjakat azoknak a városoknak adják, amelyek a fenntarthatósági szempontok mellett innovatív megoldásokkal rukkolnak elő. A jelentkezők pályázatát nemzetközi szakmai zsűri bírálta. A világ különböző területeiről, például New Yorkból és Olaszországból érkező bírák különféle közvilágítási, várostervezési és környezetvédelmi folyóiratokat képviselnek.

A pályázatokat az energiafogyasztás, szén-dioxid-kibocsátás, a projekt összköltsége, a világítási rendszer előállításához szükséges erőforrások, szállítás, újrahasznosítás lehetősége, a koncepció eredetisége és szépsége, a lakók életminőségére gyakorolt hatása, társadalmi és kulturális hatások, egészségvédelem, az éjszakai városkép javítása, valamint a projekt más városokra gyakorolt ösztönző hatása alapján vizsgálták.

“A budapesti Szabadság híd új dísz- és közvilágítása éves szinten 100 ezer euró (27,8 millió forint) megtakarítást jelent a hagyományos világítási rendszerekhez képest” – magyarázta Ughy Attila, a Fővárosi Önkormányzat Városképvédelmi és Városfejlesztési tanácsnoka.

Az új köntösbe öltöztetett hídon az illetékesek a LED-es megoldás mellett döntöttek, és ezzel lehetővé tették a mérnökök számára, hogy egységes összhatású világítást hozzanak létre. Olyan színhőmérsékletű, energiatakarékos fényforrásokat választottak, hogy a lehető legjobban sikerüljön visszaadni a híd eredeti rezedazöld színét, amely nemcsak a környező épületekkel van tökéletes összhangban, hanem az általános éjszakai városképet is javítja.

A négy hónapig tartó szerelési munkák során összesen 584 db LED-es világítótestet helyeztek el. Az 1,6 méter hosszú és 6 centiméter széles világítótesteket kifejezetten a Szabadság hídra tervezte a Tungsram-Schréder, amely az új terméknek a találó Dunaled nevet adta.

Forrás: MTI