Rekord drága a benzin 2 Soha nem látott magasságba emelkedik az üzemanyagok ára a hazai töltőállomásokon: a benzinért 8, a gázolajért 6 forinttal kell többet fizetnünk szerdától – erősítették meg a holtankoljak.hu értesülését piaci forrásokból. Az emelést követően a benzin országos átlagos ára 354 forint lesz, a gázolajé 341 forint.Az áremelés hátterében az üzemanyagok és a kőolaj jegyzésárainak, a forint árfolyamának gyengülése áll.

A múlt héten bruttó 5-5 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti ára. Az emeléssel a benzin ára akkor újra a csúcsra, 345-346 forintra emelkedett, a gázolajé pedig 335 forintra nőtt. Idén januárban a 95-ös átlagára 317 forint volt, a gázolajé 297 forint. Vagyis – a szerdától érvényes árakat figyelembe véve – összesen 40 forinttal nőtt a benzin, míg 45 forinttal emelkedett a gázolaj ára. Ám egy éve annál is alacsonyabban voltak az árak, tavaly ilyenkor 298 forint volt a benzin átlagára, a gázolajé 276 forint.

A fent jelzett összeg nyomán várható, hogy a legdrágábban dolgozó töltőállomásokon 370 forint lesz a benzin ára, míg 368 forint lesz a legmagasabb gázolajár. A töltőállomások árai között nagy a szórás: akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatunk. Főként autópályák mellett tapasztalhatunk az átlagostól jóval magasabb árakat.

Szerdától várhatóan 254 forintért lehet bioetanolt vásárolni, az autógázért 200 forintot kérhetnek literenként.