Több, közlekedéssel összefüggő jogszabályt is módosítana a kormány. A parlamentnek benyújtott javaslat szerint határozat nélkül kiszabható lenne bizonyos esetekben a bírság, engedélyeznék a kamerás megfigyelést a közösségi közlekedés járművein és megállókban, valamint csökkentenék az utak mentén elhelyezett reklámtáblák számát is.

Gondot okozhat

Gondot okozhat

Gondot okozhat


Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára expozéjában szerdán elmondta, több, meghatározó ágazati módosítást is végrehajtanának, de több javaslat az európai uniós jogharmonizáció miatt szükséges.

A közúti közlekedéssel kapcsolatban az államtitkár kifejtette, hogy a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, az ittas vezetés, a tilos jelzésen való áthajtás vagy gyorshajtás miatt a bírságot határozat nélkül hozhatják meg, így nem lesz különbség a belföldön és a külföldön forgalomba helyezett jármű között.

Mivel jelentősen romlott a bírságok “beszedhetősége” (4 milliárd forintot nem sikerült beszedni), úgy változtatnák meg a jogszabályt, hogy a szabálysértésben részt vevő autót lefoglalhatják a hatóságok, ha a jogerősen kiszabott bírságot a határidőn belül nem fizette meg a jármű üzemben tartója. A bírságok rendszerezésére bírság-nyilvántartási rendszert vezetnének be – sorolta Fónagy János.

Megváltoztatnák a vizsgáztatás néhány feltételét is, a járművek hatósági vizsgáit végző egyes állomások már nem csak az időszakos, hanem a forgalomba helyezéskori műszaki vizsga során is közreműködhetnek, őket szigorúan ellenőrizni fogják. Javasolják azt is, hogy problémás esetekben a hatóságnak lehetősége legyen a járművet visszatartani.

A közösségi közlekedésben is változna néhány szabály. Fónagy János elmondása szerint lehetővé tennék a járműveken és a megállókban is a kamerás megfigyelést az adatvédelmi biztos ajánlása szerint.

Szabályoznák az utak mellett elhelyezett reklámtáblák számát is, ha elfogadják a módosítást, akkor a kihelyezést engedélyhez kötik és megtiltják a láthatóságot akadályozó táblák elhelyezését a közút területén, a mellett és a felett. Fél év türelmi idő után akár félmillió forint bírság is kiszabható lehet.

Forrás: MTI