A Los Angeles-i Autoshow-n a BMW leleplezte az új 6-os Cabriót. Érdekes lépés elsőként a kabriót elkészíteni, általában a zárt modell szokott hamarabb érkezni, de a Coupét eddig csak tanulmányként láttuk.


A kocsi teljes hosszan 4894 mm, ami 74 milliméter bővülést jelent az elődmodellhez képest, de ugyanaz a nyúlás jelentkezik a tengelytávolságnál is, amely így 2855 mm. Az autó ugyanakkor közel négy centivel szélesebb és egy centivel alacsonyabb, mint korábban. Összességében sokkal sportosabb, mint korábban.

Elődjével szemben az új Hatos kabrió karosszériájának torziós merevsége 50 százalékkal javult. Sokat dolgoztak a bajor cégnél azon, hogy a megfelelő súlyelosztást elérjék, ezért az ajtók és a motorháztető is alumíniumból készül, miközben üvegszálas kompozitból formázzák többek között a csomagtartó- és a vászontető rekeszének fedelét.

Az autó követi az említett tanulmány formáját, a különbséget a vászontető adja. A háromféle színben rendelhető tető nyitása egy gomb megnyomása után automatikus, 19 másodpercig tart. A zárás is hasonlóan egyszerű, azt a műveletsort 24 másodperc alatt tudja le a rendszer. Mind a nyitás, mind a zárás elvégezhető 40 km/óráig menet közben is. Felárért akár az autó közelében állva kulcsról indítható a folyamat.  

Itt a BMW új luxuskabriója – videó 3


Nyitott tetővel 300 literes csomagtartó rejtőzik az utasok mögött, ha a tetőt felcsukják, akkor 50 literrel tágabb hely marad. Az autóhoz sízsák is elérhető, így semmi akadálya, hogy akár kabrióval járjon valaki síelni.

Bár nem épp csöppnyi autóról van szó, az utastér 2+2 üléses, azaz hátul elsősorban rövidebb távon ajánlott felnőtteknek utazni, az a hely sokkal inkább gyerekekre szabott. A belsőben nem sok újdonság akad, az új Hetes és Ötös modellben látott formákat, kapcsolókat látjuk viszont.

Háromféle üléssel készülhet Hatos Cabrio, a normál elemeken túl kérhető sportülés, illetve komfortülés is. Előbbi feszesebb oldaltámaszairól és a hátlappal egybeépített fejtámláról azonosítható, utóbbi viszont kibővített állíthatóságával szerezhet vevőket.

Itt a BMW új luxuskabriója – videó 4


Kezdetben kétféle motorral készül az új modell, mindkettő turbós, mindkettőhöz nyolcfokozatú automata váltó tartozik. Az 640i-be 3,0 literes, biturbó motor kerül, 320 lóerős teljesítménnyel. Ezzel a motorral 5,7 másodperc alatt képes százas tempó elérésére az autó, a végsebessége 250 km/óra, elektronikus korlátozás mellett.

Ennél is dinamikusabb vezetést kínál a 650i Cabrio, amelybe 4,4 literes motor kerül. A V8-as teljesítménye 407 lóerő, maximális nyomatéka 600 Nm. Mindez 5 másodperces sprintidőre és 250 km/órás végsebességre képes.

Minden Hatos Cabrio alapfelszereltségként kapja a menetdinamika változtató rendszereket, a normal, sport és sport+ módok kiválasztásával variálható a gázpedál- és a motorreakció, az automata váltó működése, a kormányrásegítés, a menetstabilizáló hangolása és a lengéscsillapítás. Pluszpénzért a felfüggesztés aktívan reagál az útminőségre.

Természetesen kényelmi extrákból sincs hiány, de erről majd bővebben akkor, ha januárban kipróbáltuk az autót.