2010. november végétől már a Volvo XC60-as modellhez is elérhető az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel. Ez egy olyan segítő funkció, amellyel a vezető jobban felismerheti a lehetséges veszélyhelyzeteket és aktívan képes elkerülni a gyalogosgázolást.

Gyalogosvédelem a Volvo XC60-ban is 1
Gyalogosvédelem a Volvo XC60-ban is 2

Gyalogosvédelem a Volvo XC60-ban is

Gyalogosvédelem a Volvo XC60-ban is

Gyalogosvédelem a Volvo XC60-ban is 6
Gyalogosvédelem a Volvo XC60-ban is 7
Gyalogosvédelem a Volvo XC60-ban is 8
Fotó megosztása:
Gyalogosvédelem a Volvo XC60-ban is 9


A rendszer radarral és kamerával érzékeli, ha egy gyalogos lelép az útra az autó elé. A kezdeti figyelmeztetés fő célja, hogy felhívja a sofőr figyelmét a veszélyre, aki így fékezhet, vagy kikerülheti az akadályt. Amennyiben a sofőr nem reagál időben, az autó a teljes fékerőt kihasználva automatikusan lefékez. Megfelelő körülmények között automatikus fékezéssel a rendszer akár 35 km/óra sebességnél is képes a gázolás megakadályozására.

Becslések szerint, ha minden autó fel lenne szerelve ezzel a rendszerrel, akkor a közlekedési balesetben életüket vesztő gyalogosok száma több mint 20 százalékkal csökkenhetne, a súlyos sérülések száma pedig majdnem 30 százalékkal. Tízből három esetben pedig a gázolás teljesen elkerülhetővé válna.

További újdonság, hogy az automata váltóval rendelkező Volvo XC60 modell már az adaptív tempomat legújabb verziójával is rendelhető, amely segít automatikusan tartani az előre megadott követési távolságot. Az újdonság az, hogy már a lassan haladó, időnként leálló forgalomban is használható. Az autó automatikusan felgyorsul, ha a forgalom ismét elindul.

Emellett az XC60 modell kiegészítői között újdonság az autó hűtőrácsába tartozékként utólag rendelhető 180 fokos látószögű kitekintő kamera. Ez a kamera jelentős segítség a nehezen belátható útkereszteződésekben és parkoláskor is. A kitekintő kamera képe a középkonzolba szerelt képernyőn jelenik meg.