Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént – így reményeik szerint nem telik el sok idő, és autógumik, cumik, óvszerek is készülhetnek a növényből.

 


A gumipiac óriási: mintegy 40 000 használati tárgy készül kaucsukból, az autóban használatos gumiszőnyegtől a műtőskesztyűn át a játékkacsáig. Amíg megjelennek az első pitypangból készült autógumik, még el kell telnie néhány évnek. Az alvadásért felelős enzim kikapcsolásával még csak az első lépést tették meg a kutatók.

A genetikailag módosított növényt tilos szabad földön termeszteni. Dirk Prüfer, a Münsteri Egyetem kutatója szerint a nagy léptékű termesztésre még úgy öt évet kell várni – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

 

Az ipar számára azért fontos a pitypang-kaucsuk, mert ezt a nyersanyagot eddig nagyrészt a délkelet-ázsiai gumifából származtatták. Azt azonban gombafertőzés fenyegeti, és a helyi – például kínai és indiai – kereslet igencsak megnőtt a közelmúltban, vele együtt pedig a kaucsuk ára is. Létezik persze mesterséges kaucsuk, az azonban kőolajszármazék, így világpiaci ára erősen ingadozik.

 

A gyermekláncfű nem fogja azonnal teljesen kiváltani a gumifát és a tízmillió tonnás globális keresletet sem fogja fedezni, azonban az európai piac tíz-húsz százalékának kiszolgálása reális cél a következő tíz évre – mondta a kutatásban részt vevő aacheni Frauenhofer Intézet munkatársa, Christian Schulze Gonover. A 2006-ban indult kutatási projektet hétfőn a német “Land der Ideen” (ötletek országa) versenyen a jövő ötleteként díjazták.

 

Az ötlet maga nem új – már az 1930-as években vizsgálták a növényt kaucsuktermelés szempontjából orosz tudósok, majd a náci Németország kutatói folytatták ezt. Az auschwitzi koncentrációs tábor körül pitypangmezők terültek el, amelyeket a foglyoknak kellett learatniuk.

Forrás: MTI