Pert indítottak a kiskörúti lakók és üzletek képviselői, amelyben visszakövetelik parkolóikat, rakodási helyeiket. Az Emberibb Parkolásért Mozgalom csatlakozási beadvánnyal társult a perhez. Az első tárgyalást október 22-én, pénteken tartják.

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom szerint a Vámház körút és a Múzeum körút lakóinak, valamint az ottani üzletek tulajdonosainak életét ellehetetlenítették, amióta kerékpárutak miatt megszüntettek több száz parkoló- és rakodási helyet, továbbá elvettek forgalmi sávot, ami állandósította a forgalmi dugókat.

Úgy vélik, nem lehet az adófizető üzlettulajdonosok és a helyben lakók érdekeit semmibe venni azért, hogy a másfél millió közlekedőhöz képest egy “jelentéktelen” kerékpáros kisebbség önös érdekeit a többség egyértelmű kárára szolgálják.

A civil szervezet szerint bármiféle útlezárás, a parkolóhelyek ritkítása előtt biztosítani vagy szükség szerint kiépíteni kell az alternatív közlekedési útvonalakat. Mint mondják, a világon egyetlen nagyvárosban sem zárták le a történelmi belvárost, nem szüntettek meg parkolókat és utakat úgy, hogy előtte ne építettek volna elkerülő, közlekedhető és valóban körbeérő körgyűrűket, közlekedési alagutakat, hidakat, tízezres nagyságrendű P+R parkolókat.

Szerintük Budapesten a belváros ilyen jellegű átalakításához nem teremtették meg a feltételeket, ami egyre nagyobb forgalmi dugókat eredményez. A mozgalom ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új városvezetés nem szüntet meg további parkolókat és forgalmi sávokat a Nagykörúton sem.