Jelenleg is javában zajlanak az őszi betakarítási munkák az agráriumban. A csapadékos időjárás beköszönte miatt ugyanakkor a mezőgazdasági gépek több helyen is felhordták, illetve felhordhatják a sarat a közutakra – figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Jó tudni, hogy minden esetben annak a kötelessége eltüntetni az útra felhordott sarat, akinek a gépéről a sár az úttestre került, ezt jogszabály írja elő. Ha ezt nem teszi meg, az közlekedési szabálysértésnek minősül. Ezért is kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a nehéz és mezőgazdasági gépjárművekkel közlekedőket, hogy fokozottan ügyeljenek arra, hogy ne kerüljön sár az úttestre a gépeikről, illetve ha ez mégis előfordul, akkor a felhordott sarat takarítsák le az úttestről. Különösen azért, mivel nagyon veszélyes, ha egy autós egy sárfelhordásos szakaszon megy át, könnyen megcsúszhat és így akár személyi sérüléses baleset is előfordulhat.

További fontos előírás még, hogy a szilárd burkolatú közúthoz csatlakozó földút kezelőjének, illetve tulajdonosának meg kell akadályoznia, hogy a járművek a földútról földet, iszapot stb. hordjanak fel a közútra. A gyakorlatban ezen előírás azt jelenti, hogy a földútnak megfelelő hosszúságú, úgynevezett sárrázó burkolattal kell rendelkeznie.

A sárfelhordás felelősét utólag is megbüntethetik, ha kiderül, ki az okozó, a Magyar Közút szakemberei által elvégzett tisztítási munka költségeit ráterhelik az érintettre.