950 kiló és csak 1,2-es motor van a Micrában

950 kiló és csak 1,2-es motor van a Micrában

950 kiló és csak 1,2-es motor van a Micrában


Szerződést kötött a smart amerikai leányvállalata és importőrje, illetve a Nissan egy új ötajtós modell létrehozásáról az amerikai piacra. Bár a közlemény elég szűkszavú, azt azért elárulták, hogy a jármű az úgynevezett B szegmensben, vagyis a kisautók között versenyez majd és 2011 negyedik negyedévében jelenik meg az USA-ban. A kocsi ötajtós és benzinmotor kerül bele.

A közlemény mellé csatoltak viszont két vázlatot is, amelyek viszont már jóval többet elárulnak, például azt, hogy minden bizonnyal nem több, mint a Micra kissé módosított, smartos jegyekkel díszített változata. Más a hűtőmaszk és a lökhárítók, de a fényszóró és a hátsó lámpák is, ám a komplett forma ugyanolyan. A Micra csak 1,2-es benzinmotorral készül, várhatóan ez kerül majd az amerikai testvérmodellbe is.

“Sok ügyfelünk volt, aki egy kicsit nagyobb járművet szeretett volna” – mondta el a döntésről a smart amerikai elnöke, Jill Lajdziak egy interjúban. “Az új ötüléses a Honda Jazz ellen versenyez majd az egyre bővülő amerikai kiskompakt szegmensben.”

Korábban volt a smartnak ötajtós modellje, de a sikertelenség miatt leállították a forfour gyártását, ahogy a roadster és kupé modellét is. Jelenleg a smartnak csak a kétüléses fortwo szerepel a kínálatában. 2008-ban, amikor az amerikai piacon megjelent a márka, több mint 24 ezer fogyott belőle, azóta viszont zuhan a smart eladása. Tavaly 41 százalékot esett, míg idén szeptemberig csak 4779 autó kelt el, ami további 62 százalékos visszaesés. Bátor vállalkozás egy új modell bevezetése, de lehet, hogy épp ez hiányzik a sikerhez.

Épp a 2008-as eladások nyomán lehetett arról hallani, a smart megfontolja, hogy újra legyen négyszemélyes autója, lehet azonban, hogy letettek a nagy költségű saját fejlesztésről és így próbálnak újítani.