A Francia-rali vasárnapi programja:

SS17 Haguenau 1 –  4,20km
SS18 Bitche Camp 1 – 24,70km
SS19 Bitche Camp 2 – 24,70km
SS20 Haguenau 2 – 4,20km
Szerviz – Strasbourg Zénith

Ma mindössze 58 kilométert kellett teljesíteni a Sebastien Loeb-Daniel Elena duónak, hogy bebiztosítsa győzelmét a rali-világbajnokság 11. futamán, a Francia-ralin. Végül azonban ennyit sem kellett autózniuk, mert a szervezők a 19. szakaszt törölték a rengeteg néző miatt. Hiábam francia pilóta, Franciaországban, francia autóval a győzelemért hajt.

Loebék a tegnap estig begyűjtött több, mint negyven másodperces előnyük tudatában visszafogottan autóztak, de a mögöttük érkezők igyekeztek javítani helyükön. Dani Sordo, Petter Solberg és Jari-Matti Latvala is nyert egy-egy szakaszt, de végül nem változott a sorrend.

Sebastien Loeb és Daniel Elena megszerezte pályafutásuk 60. futamgyőzelmét a rali-világbajnokságon. Ebben az összevetésben Marcus Grönholm a második, de neki is “csak” 30 győzelmi serlege van. A mostani elsőség azt jelenti, hogy 2010-ben ismét a francia páros a világbajnok, immár sorozatban hetedik alkalommal.

És ez igazán érzelem gazdag siker Loeb számára, hiszen az utolsó (és a mai első) gyorsaságit Haguenauban rendezték, a városban, ahol a francia sztár 36 éve megszületett. Loeb és Elena – ahogy az tőlük aszfalton megszokott – az első szakasztól kezdve vezettek, végül a 35,7 másodperccel előzték meg csapattársaikat. A Dani Sordo vezette másik Citroën  második helyen azt is jelentette, hogy a francia márka behozhatatlan előnyre tett szert a Forddal szemben, megszerezve a 2010-es konstruktőri trófeát. Ez a Citroën  hatodik bajnok címe.

“Az biztos, hogy ez igazán speciális – egyszerűen hihetetlen számomra, hogy a hetedik világbajnoki címet itt, Haguenauban nyertem meg” – mondta Loeb. “Egyszerűen nem vártam, hogy ennyi ember lesz itt. Az, hogy itt nyertük meg a címet, a legjobb dolog, ami ebben az évben történhetett.  

A Citroën  tökéletese boldogságát Petter Solberg biztosította be, a harmadikként célba érő norvég, aki bár privátként indul, de Citroën  C4 WRC-t hajt, így a dobogón csak francia kocsik sorakoztak. A Fordnak ezúttal be kellett érnie a negyedik és ötödik hellyel, amit sorrendben Jari-Matti Latvala és Mikko Hirvonen szereztek.  Jó hír a jövőre nézve, hogy a Latvala vezetési stílusa rengeteget fejlődött aszfalton.

Sebastien Ogier, akinek a verseny előtt még volt matematikai esélye a bajnoki címre, végül hatodik lett, miután tegnap két szakasszal a vég előtt ki kellett állni a lengéscsillapító hibája miatt és a kihagyott szakaszok miatt tízperces büntetéssel folytatta ma.

A verseny elejétől tartó csatát végül Federico Villagra nyerte Matthew Wilsonnal szemben, a különbség alig tíz másodperc volt a hetedik és nyolcadik helyen célba érő Fordos versenyzők között.

Kimi Räikkönen ma nem folytatta a versenyzést. A csapat közleménye az autó, amely tegnap kétszer is kalandba keveredett, nem sérült meg jelentősen, Räikkönen döntött úgy, hogy nem folytatja a versenyt.

Nem úgy Ken Block. Az amerikai számos műszaki és vezetői hibával, de végig szenvedette a Francia-ralit, amit végül a 12. helyen fejezett be. Ez volt WRC-s karrierjének első versenye, ahol a teljes távot leautózta.  

A versenyen beugróként résztvevő Túraautó Világbajnok Yvan Muller élvezte a ralizást, annak ellenére, hogy az első nap az üzemanyag-ellátó rendszer hibája miatt ki kellett állnia és csak a szuperrally szabályainak köszönhetően folytathatta. Végül 42-ként zárt.
 

A Francia-rali végeredménye:

1.  Sebastien Loeb      Citroën   3ó 05p 49.3mp
2.  Dani Sordo          Citroën      + 35.7mp
3.  Petter Solberg      Citroën    + 1p 16.8mp
4.  Jari-Matti Latvala  Ford      + 1p 29.3mp
5.  Mikko Hirvonen      Ford      + 3p 43.8mp
6.  Sebastien Ogier     Citroën   + 11p 55.9mp
7.  Federico Villagra   Ford     + 14p 15.4mp
8.  Matthew Wilson      Ford     + 14p 26.9mp
9.  Henning Solberg     Ford S2000    + 16p 48.9mp
10.  Patrik Sandell     Škoda S2000    + 17p 12.3mp

A részletes eredmények böngészéséhez kattintson erre a linkre.
 
Így hajtott a versenyen Loeb

A Világbajnokság állása a Francia-rali után

Pilóták

1. S. Loeb         226 pont – Bajnok!
2. S. Ogier        166 pont
3. J-M. Latvala  144 pont
4. P. Solberg     133 pont
5. D. Sordo       125 pont
6. M. Hirvonen   104 pont
7. M. Wilson      60 pont
8. F. Villagra     36 pont
9. H. Solberg     33 pont
10. K. Räikkönen 21 pont

Konstruktőrök

1. Citroën                  388 pont  – Bajnok!
2. Ford                      277 pont
3. Citroën Junior Team 193 pont
4. Stobart                  140 pont
5. Munchis                 54 pont