Szeptember második felében, a Hannoveri Haszonjármű Kiállítás alkalmával mutatja be a Volkswagen a Transporter új különösen takarékos változatát.  A jármű a hagyományos 2,0 literes dízel variánson alapszik, de néhány megoldással még takarékosabbá tették.     

A vele azonos felszereltségű, jelenlegi szériamodellhez képest a Transporter TDI BlueMotion Technology átlagosan 0,5 literrel kevesebb, azaz 6,8 liter gázolajjal is beéri 100 kilométerenként. Ami nem elhanyagolható, hiszen például 100 ezer kilométeres éves futásteljesítmény mellett 160 ezer forinttal kell kevesebbet költeni üzemanyagra. Ez minden idők legtakarékosabb Transportere.

A kisebb üzemanyag-felhasználás a környezetnek is jó, a hagyományos változat 193 g/km értékével szemben a BlueMotion 179 gramm szén-dioxid-kibocsátást produkál.

A BlueMotion modell esetében is ugyanazt a 84 lóerős motort találjuk, ám a kocsit felszerelték automatikus motorleállítás és -indítás, illetve fékenergia-visszatáplálás rendszerekkel, valamint alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok és speciális aerodinamikai megoldások segítenek csökkenteni a fogyasztást.