Zsófia spanyol királyné a Peugeot spanyol leányvállalata által rendelkezésére bocsátott Peugeot iOnnal fog közlekedni Palma de Mallorca-i nyaralása idején. Így a királyné lesz az elektromos hajtású francia jármű első vezetője.  


Az elektromos autók eladásában világelső Peugeot (1995 és 2003 között 106 db) 2010 végén vezeti be az európai piacon az első új generációs elektromos gépjárművét, az iOnt. A Mitsubishi i-MiEV francia változata 3,48 méter hosszú, négy utasnak kínálja a villanymotoros autózás lehetőségét.

A jármű mozgatásáról 64 lóerő teljesítményű villanymotor gondoskodik, amely normál használat mellett 130 kilométer megtétele alatt meríti le a lítiumion akkumulátorokat. A telepek 30 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szintre tölthetők, de a teljes energiamennyiség betáplálásához 6 óra szükséges. Az iOn végsebessége 130 km/óra.

Év végétől bérelhető az iOn, havi 500 euró (140 ezer forint) alatti áron, amely összeg a gyár tájékoztatása szerint számos karbantartási és javítási szolgáltatást is magában foglal.

Az iOn ikertestvérét Citroën márkajelzéssel már kipróbáltuk, erre a linkre kattintva olvashat róla bővebben.