A szervokormány lehetséges meghibásodása miatt a Mazda több mint 300 ezer autót visszahív Észak-Amerikában. A japán gyártó bejelentése szerint 2007-ben és 2008-ban gyártott Mazda3 és Mazda5 modelleket rendelnek vissza, az Egyesült Államokban 215 ezer darabot, Kanadában és Mexikóban pedig további 100 ezret.


Az érintett kocsiknál előfordulhat, hogy hirtelen kihagy a szervo, így egyik pillanatról a másikra jóval nehezebb lesz kormányozni az autót, ami balesetveszélyt okoz. A társaság szerint a meghibásodással összefüggő balesetről nem érkezett bejelentés.

A kocsikat az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NHTSA) vizsgálata miatt rendelték vissza szervizre. A szervezet júniusban kezdett vizsgálati eljárást, miután 33 panasz érkezett Mazda gépkocsik kormányszerkezetével kapcsolatban. Három panaszos balesetről is beszámolt a hatóság szerint.

A Mazda tavaly Japánban hívott vissza kocsikat a szervokormány lehetséges meghibásodása miatt, a problémát már 2008 óta vizsgálja.

Észak-Amerikában az idén a Mazda mellett más japán autógyártók is tömeges visszahívásra kényszerültek, legutóbb a Honda, amely augusztus elején több mint 400 ezer kocsit rendelt szervizre egy gyújtáskapcsoló-probléma miatt. A Toyota az év eleje óta több millió autót hívott vissza különböző meghibásodások veszélye miatt.

Ugyanakkor a General Motors például egy nappal a Mazda előtt, hétfőn jelentette be, hogy felülvizsgálatra visszahív több mint 240 ezer autót a biztonsági öv esetleges hibája miatt, a Ford pedig tavaly ősszel történetének legnagyobb szabású visszahívására kényszerült, amelynek során 4,5 millió kocsit vizsgáltak át.

Forrás: MTI