Emlékeznek még, amikor felrobbantottunk egy Skodát? Akkor 400 gramm TNT gyakorlatilag szétszakította az autó alját. Egy ilyen támadást simán túlélne az utas, ha a Jaguar új XJ Sentinel modelljében ül.  


A brit márka most mutatta be új luxusautója páncélozott kivitelét, amely megfelel a B7-es biztonsági normáknak. Azaz nemcsak a pisztolyoknak, mint a 44-es Magnum, de az M16-os gépfegyvernek vagy Kalasnyikovnak is ellenáll. Sőt a gyártó szerint a közelében felrobbantott 15 kiló TNT sem tehet kárt az utasokban.

A Sentinel (őrszem) az XJ nyújtott változatára épül, amelyet kevlárral és acéllal tettek a korábbinál biztonságosabbá. Nemcsak a látható karosszéria, de a tűzfal, a padló is erősített, továbbá speciális felnik és gumik kerülnek rá. A nagyobb terheléshez igazították a kormányzást, a futóművet és a fékrendszert is. Mindezt természetesen diszkréten, kívülről alig láthatóan.

Nem meglepő módon az autó tömege a beépített pluszanyagok hatására 1773 kilóról 3300 kg-ra emelkedett, de ezzel párhuzamosan romlott a menetdinamikája. A 385 lóerős, V8-as motorral szerelt jármű 5,7 másodperc helyett 9,7 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órás tempót. Végsebessége 250-ről 195 km/órára csökkent.