Kimi Räikkönen remekül kezdte a Bulgár-ralit, élete első aszfaltos versenyén a negyedik helyen tanyázott, amikor hibázott és összetörte autóját. Ez után a 26. helyre csúszott, ahonnan a 11.-re zárkózott fel. Megmutatta, hogy aszfalton sokkal magabiztosabb.

Most második aszfaltos versenyére készül a rali-világbajnokságon. Bár a hétvégi Német-rali is újdonság lesz Kimi Räikkönen számára, ég a vágytól, hogy folytassa a tanulási folyamatot. A 2007-es Forma-1-es világbajnok ugyanakkor elismerte, a fő prioritás, hogy célba érjen a Citroënnel.

“Nem tudom pontosan, milyenek a német szakaszok, de azt igen, hogy egészen mások, mint Bulgáriában” – mondta Räikkönen. “Pályaversenyzésben az aszfalt felülete nem különbözik jelentősen az egyik vagy a másik pályán, néhány kisebb eltérés van. Raliban minden futamon óriási a különbség. Annyiféle változat van a raliban, minden kilométer és kanyar más. Ez az, amiért a tapasztalat annyira fontos ebben a sportban.”

“Szóval csak arra van szükségem, hogy tovább bővítsem a tudásom, próbálom a legtöbbet kihozni magamból Németországban, de egyértelművé akarom tenni, azért megyek oda, hogy célba érjek, így tanulhatok meg mindent erről a versenyről. Mindenki azt mondja, hogy a szakaszok igen komplikáltak, nagyon óvatosnak kell lennünk, különösen, ha esik az eső.”

Räikkönen nem vár sokat 1

Bulgáriában jó volt a tempója

Kaj Lindström, Räikkönen navigátora, aki korábban már kétszer indult a Német-ralin, szintén azon a véleményen van, hogy nehéz verseny lesz. “Ez mindössze Kimi második aszfaltos versenye lesz a rali-világbajnokságon és összességében is csak a kilencedik vb-futama.”

“Németország nem lesz egyszerű, de Bulgáriában jól alakultak a dolgok és Finnországban is tovább fejlődtünk. Nagyon elégedett vagyok azzal, hogy Kimi ilyen rövid idő alatt ilyen messzire jutott, senki sem ralizott ezen a szinten ilyen kevés tapasztalattal. Ez nagy eredmény” – értékelt Lindström.

“Számomra a legfontosabb dolog Németországban, hogy folytassuk a tanulást, keményen dolgozzunk az itineren és próbáljunk elérni valamilyen biztos eredményt. Ahogy Kimi is mondta, ez az egész a tapasztalatszerzésről szól.”

Räikkönen már túl van Német-rali előtti teszten: