Idén ünnepli fennállásának 75. születésnapját a Jaguar. Mint ismeretes, a márka az évforduló miatt bemutatott két különleges XKR-t is, egyet Európában, egyet Amerikában. Ezzel azonban nem ért véget az ünnepi menet, hétvégén Kaliforniában a 2010-es Pebble Beach Concours D’Elegance kiállításon állt a nagyközönség elé a Jaguar XJ75 Platinum Concept.


A tanulmányautóval azt kívánják demonstrálni, hogy milyen potenciál rejtőzik az XJ-ben egy egyedi autó kialakítása tekintetében. A formatervezők nem is tétlenkedtek, az amúgy elegáns luxusautóból sportmodellt faragtak.

A fekete-fehér színű, egyedi spoilerekkel és szintén kétszínű, 22 colos keréktárcsákkal díszített XJ jelzi, hogy 470 lóerő nem csak elegáns suhanásra jó. Ezen a gépen az amúgy fényes krómmal bevont részeket sötét króm vagy fekete festés borítja.

A V8-as, kompresszoros motorral szerelt luxusszedán utasterében is kitett magáért a brit autógyár. Finom bőr és plüss vegyese fogadja az utazót, akinek lilában úszó műszerfal és szellőzőrostélyok jelzik, ez már a 21 század Jaguarja. Belül szintén a sakktábla színeit használták, míg a szövetek és a műszerfal fekete, a díszítés, a varrás fehér.

Kiemelve a Jaguar luxus jellegét, 1200 wattos Bowers & Wilkins hifi kerül a nagymacska fedélzetére, a 20 hangszóróból pedig valószínű ebben a kialakításban előbb dübörögne Lady Gaga, mint Pavarotti. Ahogy szinte minden autóban, úgy a Jaguar XJ75 Platinum Concept műszerfalán is találunk órát, ez azonban egy csöppet más, mint egy folyadékkristályos kijelző. A Bremont Watch Company készített kézzel egy különlegességet a jármű számára.

Vagyis, ha van elég pénzük, kérhetnek bármit, akár lila kesztyűtartó-borítást is, a Jaguarnál megoldják.

Ismerje meg az autót: