Két hét változatlanság után szerdától 3 forinttal nő a gázolaj ára – értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu. A benzin ára ezúttal sem változik. Így a hét közepétől 325 forint lesz a dízel országos átlagára, míg a benziné 340 forint marad. A bioetanol országos átlagos ára 245 forint, az autógázé 185 forint.

A szórás a töltőállomások árai között továbbra is nagy: benzin esetében 27, míg a gázolajnál 31 forint az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább töltőállomások árai között.

Az árváltozás valószínű indoka, hogy bár dollárban mérve mind a benzin, mind pedig a gázolaj tőzsdei jegyzésára emelkedett – az előbbié csaknem 3, az utóbbi 5 százalékkal -, a forint erősödött, így forintban számítva a benzin ára minimális mértékben még csökkent is, a gázolajé azonban még így is nőtt.

A benzin átlagos ára július 21-e óta változatlan, akkor csökkent két forinttal. A gázolaj ára akkor három forinttal, 322 forintra csökkent, majd két hét változatlanság után szerdától ismét eléri a korábbi szintet.

A holtankoljak.hu adatai szerint idén 330 forint volt a gázolaj eddigi legmagasabb ára, míg a benziné 345 forint. A szerdai árváltozást is beleszámítva, január óta – az árcsökkenések és -növekedések összegeként – a benzin ára 27 forinttal, a gázolajé pedig 31 forinttal növekedett. Az évet egyébként 317 forintos benzin- és 298 forintos gázolajárral kezdtük.

Forrás: Holtankoljak.hu