Ha rés tátong az aszfaltban

Több telefonszámon fogadja a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. a csatornahálózattal kapcsolatos bejelentéseket. A központi ügyelet az ingyenesen hívható 06-80-455-000 számon érhető el, ha ott nem járunk sikerrel, érdemes tárcsázni az (1) 455-42-00 számot, ezen a vonalon is él a hibabejelentés.

Éjjel és hajnalban a Dunántúlon, reggel a fővárosban esett hatalmas eső. Hasonló esetekben több helyen csak késve tudja elvezetni a budapesti csatornarendszer a felhőszakadásban lezúduló, szélsőséges mennyiségű csapadékvizet.

Többek között a mi második kerületi utcánkban is kiemelte az öntött vas csatornafedelet a víznyomás, mert a dombról leáradó vízmennyiség túl nagy falat a csatornarendszernek. Gondoltam, bejelentem, amíg bele nem lép vagy hajt valaki.

Bejelentési kísérlet

Az FCsM oldalán feltűnő helyen van a hibabejelentő szám, ahol köszönettel fogadják a közterületi csatornahálózat hibáival, üzemzavarával kapcsolatos bejelentéseinket.

A telefon kicsöng, mivel foglaltak a munkatársak, jön a Kék Duna keringő, aztán foglaltat jelez a készülék.

Újra telefonálva ugyanez történik, harmadszor dettó, azzal az eltéréssel, hogy a gépi szöveg után rögtön foglaltat jelez, már valcer sincs. Negyedikre is jelenleg minden munkatársuk foglalt.

Később Bátori Mariannától, a Fővárosi Csatornázási Művek PR-vezetőjétől megtudom, hogy a délelőtt folyamán több mint 45 bejelentés érkezett a túlnyomástól kibillent fedlapokról, eltömődött víznyelőkről.Kibillent fedlapok, eltömődött víznyelők

Ezekben az esetekben a fedelek visszahelyezésére koncentrálnak a helyreállítók, a víznyelők tisztítása várhat. Utóbbiak rácsáról egy lapátnyéllel, bottal bárki elkotorhatja a hordalékot a saját portája előtt.

Mi lesz az esővízzel?

A víznyelők kiszűrik az esővízzel érkező hordalék nagyját

A víznyelők kiszűrik az esővízzel érkező hordalék nagyját


A csapadékvíz-elvezetés önkormányzati feladat, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. azt a hálózatot üzemelteti, amelyet az helyhatóságok kiépítettek. Felhőszakadások esetén több ponton is gond a vízelvezetés. Az FCsM a budai oldalon például a Magyar jakobinusok terén és a Lánchíd utcában, Pesten pedig a Maglódi úton növelte oldalbeömlésű vízelvezetők kiépítésével a csapadékvíz-elnyelő képességet. Bár kapacitásuk kisebb a felső beömlésűekénél, de kevésbé hajlamosak eltömődni.

Az esővíz a 100 évnél régebben kiépített csatornaszakaszokon a szennyvízzel együtt megy a dél-pesti, a csepeli és az észak-pesti szennyvíztisztítóba. Később külön csatorna épült a csapadékvíz elvezetésére. A záportározók felfogják a csapadékvíz nagy részét, mert ezt a mennyiséget egyszerre nem tudja kezelni a szennyvíztisztító-rendszer. Az eső múltával a záportározókból a víz mechanikai és biológiai szűrésen, majd tápanyag-eltávolítási folyamaton átmenve kerül a Dunába.

Egy órával a bejelentés után tényleg a helyén volt a fedél

Egy órával a bejelentés után tényleg a helyén volt a fedél


Az FCsM Zrt. a dolgozók átcsoportosításával oldja meg a gyors helyreállítást, ígéretük szerint a bejelentés felvétele után egy órán belül elhárítják a balesetveszélyt.

Egy óra alatt megoldódott

Végül nekem is sikerült tájékoztatnom a problémáról a céget, jobb híján a kommunikációs osztályon egy kollégát, akivel amúgy is beszéltem volna a cikk kapcsán. Mire a helyszínre visszatértem, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. munkatársai már vissza is emelték a fedelet. Valóban nem telt el több egy óránál azt követően, hogy sikerült megtennem a hibabejelentést.