Brutális baleset a Finn-ralin – videó 1
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 2

Brutális baleset a Finn-ralin – videó

Brutális baleset a Finn-ralin – videó 26
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 27
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 28
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 29
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 30
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 31
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 32
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 33
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 34
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 35
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 36
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 37
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 38
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 39
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 40
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 41
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 42
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 43
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 44
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 45
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 46
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 47
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 48
Fotó megosztása:
Brutális baleset a Finn-ralin – videó 49 2010-re a korábbiakkal ellentétben két napba sűrítették a versenyt a Finn-rali szervezői. Két igazán kemény napba. A szombati első versenynapon 10 szakasz összesen 147 kilométeres hosszúsággal várt a mezőnyre.

A szombati nap programja:

SS2    Urria 1       12.75 km        
SS3    Jukojärvi 1  22.29 km        
SS4    Urria 2       12.75 km        
SS5    Jukojärvi 2  22.29 km        
    
Szerviz B – Paviljonki           

SS6    Lankamaa    24.70 km       
SS7    Sirkkamäki 1 6.50 km       
SS8    Myhinpää 1   15.06 km       
SS9    Sirkkamäki 2  6.50 km       
SS10    Myhinpää 2  15.06 km       
SS11    Laajavuori 2 3.76 km       

Bár csütörtöki a szuperspeciált megnyerve Petter Solberg állt az élre, nem sokáig örülhetett elsőségének, mert péntek reggel Mikko Hirvonen (Ford) volt a leggyorsabb az első két szakaszon, így az élre állt. Ám a Finn-rali tavalyi győztese – és idei esélyese – sem tanyázott sokáig a csúcson, az Urria szakasz ismétlésén csúnyán összetörte autóját és kiesett a versenyből.

A baleset a rajt után kilenc kilométerrel, egy jobbos kanyarban, illetve a hozzá tartozó ugrató után történt. Hirvonen elmondása szerint nagyjából 140 km/órával mentek, amikor megtörtént a baj. “Ez volt a legdurvább balesetem. Szépen az út közepére érkeztünk, de igazán kemény landolás volt. Keresztbe álltunk és nekimentünk a partfalnak, majd felborultunk. Túlságosan gyorsan történtek a dolgok, hogy bármit is tehettem volna. Ezzel vége egy álomnak és ez csalódástkeltő” – mondta Hirvonen, aki szerette volna megvédeni tavalyi elsőségét. 

Hirvonen eldobja a vasat:


Bár ezzel az egyéni bajnoki címért vívott harcról teljesen lemondhat a Ford, ezen egyelőre nem kell bánkódnia, hiszen a Finn-ralit még megnyerhetik. A pénteki nap végén másik versenyzőjük Jari-Matti Latvala vezet. A finn versenyző szombaton egy kivétellel az összes gyorsaságin a legjobb háromban volt, sőt hármat meg is nyert. Ennek köszönhetően délután átvette a vezetést Petter Solbergtől, akitől 9.1 másodpercre el is távolodott.

“Fantasztikus érzés” – összegezte ideiglenes első helyét Latvala. “Kissé ideges voltam csütörtökön és péntek reggel is. Aztán az egyik nagy ugratón megsérült a hátam is. De később a masszőröm segített és megszűnt a nyomás a hátamban, ami segített megnyugodni és már teljesen a vezetésre tudtam koncentrálni.” 

“Nagyon elégedett vagyok a mai nappal” – értékelt Petter Solberg. “Másodiknak lenni az összetettben, ugyanakkor a legjobb citroënesnek, jobb, mint amire számítottam. Nem nyomtam ma túlságosan, sokkal fontosabb volt célba érni és nem szerezni egyetlen defektet sem. Tudom, hogy tudok ennél is gyorsabb lenni, és holnap keményebben hajtok majd, nemcsak azért, hogy magam mögött tartsam a többieket, de hogy elkapjam Latvalát is.”

Brutális baleset a Finn-ralin – videó 50

A saját csapatában, de egy Citroënnel versenyző Solberg mögött a valódi Citroën csapat pilótái sorakoznak. A negyedik helyen Sebastien Ogier, mögötte Sebastien Loeb és Dani Sordo. Loeb lemaradása több, mint fél perc Latvalával szemben, ami többek között annak is köszönhető, hogy a harmadik szakaszon összetörte a Citroën első lökhárítóját. “Megbomlott az autó aerodinamikai egyensúlya, az ugratókon mindig elemelte az orrát és alulkormányozottá vált a gyors kanyarokban.” Az ötödik szakasz után kicserélték az alkatrészt és a francia belehúzott. 

A világbajnok a 10. szakaszon repesztett egy abszolút első időt is. De nem akármilyet, az átlagsebessége 133 km/óra volt, ami új rekord a Finn-rali történetében. Sőt várhatóan a szakasz végét is jelenti, mert az FIA az olyan szakaszokat, ahol 130 km/óránál magasabb az átlagsebesség, törölni szokta.

Nem Hirvonen volt az egyetlen az élmenők között, aki idő előtt búcsúzott, Hennig Solberg és Khalid Al Qassimi is összetörte Ford Focus WRC-jét. Bár ezeknek a kieséseknek is köszönhető, de ezzel együtt is figyelemre méltó Juha Kankkunen hetedik helye. A korábbi világbajnok nyolc év kihagyás után tért vissza a rali-világbajnokságba.

A négyszeres világbajnok még mindig képben van:

Kankkunen tapasztalata meg is látszik, hiszen gyorsabb az aktív, de tapasztalatlan Kimi Raikkönennél is. A finn csak a nyolcadik a szombati nap után.

“Csak arra használtam az első pár szakaszt, hogy feltérképezzek mindent.” – mesélte Räikkönen. “Extrém gyors a tempó a Citroën C4 WRC-vel, sokkal gyorsabb, mint tavaly. (akkor egy Abarth S2000-essel indult – a szerk.) Az autó tökéletes, de még mindig hiányzik belőlem a bizalom és tapasztalat. Azt is látom, hol veszítek időt. Le kellett lassítanom Henning Solberg baleseténél, de legrosszabb az a szakasz volt, amit most először teljesítettünk. Próbálom nyomni, de sokkal könnyebb a második körben. Hosszú a holnapi nap, remélem könnyebb lesz.”

Räikkönen akcióban:

A Finn-rali állása (11/19):

1.  Jari-Matti Latvala  Ford     1ó10p30.7mp
2.  Petter Solberg      Citroën      + 9.1mp
3.  Sebastien Ogier     Citroën     + 21.8mp
4.  Sebastien Loeb      Citroën     + 32.0mp
5.  Dani Sordo          Citroën     + 43.7mp
6.  Matthew Wilson      Ford      + 2p35.3mp
7.  Juha Kankkunen      Ford      + 3p10.7mp
8.  Kimi Räikkönen      Citroën   + 3p18.2mp
9.  Juha Hanninen       Skoda     + 3p44.3mp
10.  Matti Rantanen      Skoda     + 4p25.4mp

A teljes eredménylistát erre a linkre kattintva böngészheti.