Civilek a legális autóroncsokért 2 Az Autós Nagykoalíción* belül megalakult a roncsautó-, gumiabroncs- és akkumulátorhasznosító tagozat, amelynek célja a gépjármű-újrahasznosítás területén kialakult feketegazdaság visszaszorítása, az anomáliák feltárása – jelentették be Budapesten.

Lukács Pál, a tagozaton belül a gépjárműroncs területtel foglalkozó felelős rámutatott, hogy a hatóságok informálásával, a jogszabályok véleményezésével igyekeznek elősegíteni az illegális szféra visszaszorítását. Adataik szerint Magyarországon a közlekedési hatóság 260 autóbontót regisztrált, ezzel szemben 1000-re tehető az illegálisan működő vállalkozások száma.

A tagozat adatai szerint a hazai forgalom 12-14 százaléka, 5000 tonna gumiabroncs, illetve 1.00 tonna akkumulátor kereskedelme zajlik ellenőrizetlenül a szürke gazdaságban, ami mintegy 4 milliárd forint áfa-, termékdíj- és egyéb adókiesést jelent az országnak évente.

Az illegális autóbontókban évente mintegy 40 000 gépjárművet vonnak ki jogszerűtlenül a forgalomból, ami az illegális alkatrész-forgalmazáson keresztül további 5-8 milliárd forint kárt okoz a magyar államnak, az akkumulátorhulladékok kivonása a fordított áfa hatálya alól pedig mintegy 1 milliárd forint költségvetési bevételkiesést jelent az államháztartásnak.

*Az autós szakmát képviselő, 2009-ben alakult szervezet

Forrás: MTI