Magyar siker a rali-világbajnokságon 1
Magyar siker a rali-világbajnokságon 19 A valaha volt legjobb magyar vb-eredményt érte el abszolútban a Turán Frigyes, Zsiros Gábor kettős a Bulgár-ralin. A Synergon Turán Motorsport kettőse a záró napon megtartotta a nyolcadik pozícióját, amiért négy világbajnoki ponttal gazdagodott.

Az utolsó szakasz céljában körülbelül háromszáz magyar drukker várta a fiúkat, zászlókat lengettek, sípoltak, csapkodták az autó tetejét. Ám nemcsak a hazai drukkerek, a gyári versenyzők is gratuláltak a privát csapattól nem mindennapi teljesítményhez.

„A mai négy gyorsaságin az volt a feladat, hogy tartsuk a pozíciónkat, úgyhogy már nem is tettünk fel új gumit. Ez a nap nem a rohanásról szólt, hanem inkább a kiegyensúlyozott teljesítményről. Ennek ellenére a négyből három gyorson legyőztük a mögöttünk jövő Matthew Wilsont, s még növeltük is az előnyünket vele szemben” – mondta Turán Frici fülig érő szájjal a célceremónia után, amelyen a gyári pilóták társaságában vehetett részt.

A Peugeot WRC-vel száguldó pilóta élete egyik legjobb versenyének titulálta a hétvégit, amelyen műszaki hiba nem hátráltatta a párost, s a gumiválasztást is jól eltalálták. Amire a legbüszkébbek, hogy szombaton reggel esőben abszolút hatodik időt autóztak, vagyis megverték az összes Ford Focust – csak a Citroënek végeztek előttük.

Magyar siker a rali-világbajnokságon 20

„Feküdtek nekünk a pályák, az autóban tökéletes volt az összhang, az eredmény pedig meghatározó a továbbiakat tekintve: a nyolcadik hely önbizalmat adott, mint ahogyan az is, hogy az élmezőny szinte összes tagja odajött gratulálni”- vallotta be Turán Frici.

Turánéknak ez volt a második világbajnoki futamuk idén, még egyet terveznek. Október elején rajthoz állnak a Francia-ralin is.

Nem volt kisebb az öröm a másik magyar egység, a Bessenyey Zoltán-Papp György duó háza táján sem. Igaz, hogy ők az abszolút 22. helyen értek célba, de ez a valaha volt legjobb eredmény dízel versenyautóval a rali-világbajnokságon.

„Bár a két defekt tegnap azért elkeserített, de minden jó, ha a vége jó, most pedig egy 20 fős csapat boldog, hogy meg mertük lépni, és eljöttünk a világbajnokságra. Rájuk nézni és velük mosolyogni az egy hét történésein, felemelő érzés” – mondta az Opel Astrával versenyző páros pilótája.

„A kocsit 3 napig csak lemosni kellett. Azt hiszem, ilyen hétvégét szeretne minden autóversenyző, és nekem most megadatott. Még el sem hiszem, mit vittünk véghez, de a többiek néha azért a tudatomra hozzák. Most egy hatalmas buli következik itt Borovetzben, csak holnap indulunk haza, hogy hétvégén már a Citroen volánja mögött Veszprémben próbáljunk meg helytállni a hazai bajnokságban.”

Magyar siker a rali-világbajnokságon 21

A Bulgár-ralit Sebastien Loeb nyerte, megelőzve csapattársát, Dani Sordót és a privátként induló Petter Solberget. A vb hetedik futamának beszámolóját elolvashatják erre a linkre kattintva.