Tavaly reálértéken kismértékben, 0,6 százalékkal csökkentek az újautó-árak az EU-ban, egyúttal közeledtek egymáshoz az egyes nemzeti piacok árai, de a szervizköltségek és az alkatrészárak emelkedtek – közölte pénteken az EU Bizottság.


Az árak tavalyi kismértékű csökkenése a Bizottság szerint az értékesítési akciókra vezethető vissza, amelyekkel számos ország a recessziós hatást kívánta enyhíteni. “Örömteli fejleménynek tartom, hogy az európai fogyasztók változatlanul profitálhatnak az autópiaci versenyből, ugyanakkor elgondolkodtató az a tény, hogy a gazdasági válság idején a karbantartási költségek és az alkatrészárak tovább emelkedtek” – mondta Joaquin Almunia, a Bizottság alelnöke, versenyjogi biztos.

A személygépkocsik uniós árindexe (ami tartalmazza a vásárlók által kifizetett listaárat, az árengedményeket, az áfát és a regisztrációs díjat) 1,1 százalékkal emelkedett, miközben a kiskereskedelmi árak 1,7 százalékkal nőttek, tehát a személygépkocsi árak reálértéken 0,6 százalékkal csökkentek.

Csökkent az új autók ára 3


Tavaly a 27 uniós tagállam közül 24-ben csökkentek az autóárak reálértéken. Hollandiában az ár nem változott, Nagy-Britanniában 7,7 százalékkal, Svédországban 2,7 százalékkal emelkedett.

A reálárak Szlovéniában 13,4 százalékkal, Litvániában 11,1 százalékkal, Szlovákiában 11,0 százalékkal, Romániában 10,1 százalékkal, Csehországban 9,4 százalékkal, Máltán 9,2 százalékkal, Bulgáriában 9,1 százalékkal csökkentek. Spanyolországban az autók reálára 4,7 százalékkal, Ausztriában 2,4 százalékkal, Olaszországban 1,1 százalékkal, Németországban 1,0 százalékkal, Franciaországban 0,6 százalékkal csökkent.  

Magyarországon az autók reálára az európai átlagnak megfelelő értékben, 0,6 százalékkal csökkent 2009-ben. (A nominális autóárak 5,6 százalékkal emelkedtek 6,2 százalékos infláció mellett.)

Az autók listaára közötti országonkénti átlagos különbség 9,8 százalékról 8,5 százalékra csökkent 2009-ben.

Forrás: MTI