Turán Frici az előző napok nehézségei (defektek, kigyulladt autó, technikai zűrök) után egy tiszta, gondmentes napot kívánt magának vasárnapra, amelyen kizárólag a vezetésre kell koncentrálnia. Csakhogy ez a rali-világbajnokságon egyáltalán nem könnyű, s nem is gyakran valósul meg. Ezúttal sem történt így. Az első két szakasz volt a mézesmadzag: hibamentes száguldás (16. és 13. hely az abszolútban), felzárkózás, s maradt még egy szett abroncs az utolsó körre, azt feltették és nekilendültek. Csakhogy…

“A harmadik szakaszon legalább negyven másodpercet veszítettünk, mert egy Clio motorhibával küszködött előttünk és a sofőrje egyszerűen nem nézte a visszapillantó tükröt. Nem tudtam igazán közel menni hozzá, mert szűk volt az út és a por nem oszlott el, úgyhogy három vagy négy kilométert baktattunk a nyomában. A következő szakaszon ő félreállt, de akkor meg az előttünk induló N-csoportos Subarunak akadt gondja, úgyhogy akkor meg két kilométert mögötte mentünk. Közben lecsúsztunk az árokba, az autó bal hátulját nekiütöttük egy fának, szóval voltak kalandjaink a gyér látási viszonyok miatt…” – mesélte Turán Frici, amiből kiderül, hogy ezt a versenyt sok mindennek lehetett nevezni, de könnyűnek egyáltalán nem.

Teljesítették a célt a magyarok a vb-n 2

Az első s legfontosabb feladat azonban így is kipipálva: a Synergon Turán Motorsport kettőse, Turán Frigyes és Zsiros Gábor célba ért pályafutása első világbajnoki futamán Portugáliában. Vasárnap a fenti problémák ellenére javítottak hét helyet és a végül 23. helyen zártak. A futam záróakkordja is minden bizonnyal emlékezetes marad, ugyanis a szuperspeciálon nyújtott teljesítményüket, ahogy átrepültek az ugratón és fél kört vertek ellenfelükre, állva tapsolta meg az Algarve stadion közönsége.

“Összességében nagyon jó verseny volt, szépen helytálltunk, s ahol lehetett, kihoztuk magunkból a maximumot. Két nap alatt huszonkét helyet jöttünk előre az összetettben. Nem foglalkoztunk vele, hogy az élmenők mennyire gyorsak, a saját tempónkat diktáltuk. Életem első világbajnoki futama egyben életem legnehezebb raliversenye volt…” – összegzett Turán.

A Portugál-ralit Sebastien Ogier, a Citroen Junior Csapat versenyzője nyerte, akinek ez volt élete első világbajnoki győzelme.

Teljesítették a célt a magyarok a vb-n 3