Turán Frigyes és Zsíros Gábor három futamon is indul idén a rali-világbajnokságon. Az első ezek közül a Portugál futam. Túl vannak az első napon, amely több szerelést hozott, mint versenyt.

Azzal kezdődött, hogy az első gyorsasági szakasz utolsó két kilométerét defektes bal első kerékkel tette meg a Synergon Turán Motorsport kettőse. Majd a második szakaszon kiforgatott eléjük valaki egy sziklát, amit Frici nem tudott kikerülni, ismét defektet kaptak. Ám ennél is rosszabb, ami a kerékcsere közben történt.

“Éppen a lyukas gumival voltunk elfoglalva, amikor egyszer csak lángok csaptak ki a kocsi hátuljából. Utóbb kiderült, hogy eltömődött az üzemanyag-túlfolyó cső, emiatt az üzemanyag belefolyt a lökhárítóba, s mivel a kipufogó is ott megy el, jó kis tűz keletkezett. Még szerencse, hogy közel álltunk a szakasz céljához, mert így a tűzoltók megoldották a meleg helyzetet” – mesélte Turán Frigyes  a nap végén.

Kigyulladt a magyarok autója a vb-n 1

Turánék ciprusi csapattársa – aki szintén egy Peugeot 307 WRC-vel indul – még rosszabbul járt, az ő autója is kigyulladt, ám mivel nem volt segítség, azonmód porig is égett. Az anyagi kár jelentős.

Ám ezzel sem volt vége Turánék vesszőfutása, a hidraulikával kezdtek gondok lenni. A váltó elkezdte kidobálni a fokozatokat és a hajtás sem működött. Így a magyar páros a negyedik gyorsasági után a nagyobb kár elkerülése érdekében visszament a szervizparkba. Szerencsére a világbajnokságon érvényes szabályok értelmében tízperces büntetéssel (szakaszonként öt-öt) a szuperrali keretében szombaton folytathatják a száguldást.

“Nem volt egyetlen tiszta gyorsaságink sem, ami azért is fáj, mert a részidők alapján, amit a rendezők mérnek, amíg nem volt gondunk, a tizedik-tizenegyedik helyre lett volna jó az időnk. Azzal ki is egyeztem volna, most azonban már csak egy célunk maradt, hogy önfeledten és a lehető leggyorsabban autózzunk szombaton és vasárnap” – fogalmazta meg kívánságát Turán.

Turánék holnap a 45. helyről 19 perc hátránnyal várhatják a folytatást. A pénteki nap után Sebastien Ogier áll az élen, Dani Sordo és Sebastien Loeb előtt.