Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) ellen, mert felmerült a gyanúja, hogy indokolatlanul emelte az üzemanyagok árait az olajvállalat. 

Az üzemanyagárak alakulása a GVH szerint számos tényező együttes hatásával magyarázható, így azokat befolyásolja többek között a jövedéki adó mértékének, a kőolaj világpiaci árának, valamint a forint dollárhoz viszonyított árfolyamának változása is.


Az üzemanyagárak elmúlt időszakban történt szignifikáns változásai ugyanakkor felvetik azt a kérdést, hogy mindez mennyiben vezethető vissza a fent említett tényezőkre, illetve ehhez mennyiben járul hozzá a MOL esetleges gazdasági erőfölényén alapuló indokolatlan árazása.

Ezért a GVH 2010. május 11-én versenyfelügyeleti eljárást indított a MOL-lal szemben, mivel észlelései és a rendelkezésre álló piaci információk alapján felmerült annak a gyanúja, hogy a MOL üzemanyagpiacokon 2006. január 1. óta alkalmazott nagykereskedelmi árai túlzottan magasnak minősülnek, amelynek érezhető hatása lehet a kiskereskedelmi árakra is.

Mint társlapunk, az fn.hu korábbi cikkében írta, a MOL által meghatározott nagykereskedelmi üzemanyagár nem a cég költségeit tükrözi. A cég a genovai, dollárban számolt termékárakhoz hozzászámítja, mennyibe kerülne leszállítani Magyarországra vonaton. De a MOL akkor is ezzel számol, ha Oroszországból vesz olcsó kőolajat és abból saját finomítójában állít elő üzemanyagot, a megspórolt költség nem jelenik meg a nagykereskedelmi árban.


A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozás valóban jogsértést követett el. A várhatóan hat hónapig tartó eljárás fogja tisztázni a helyzetet.

A GVH a MOL árazási magatartását eddig két alkalommal vizsgálta. Nem állapítottak meg túlzó árazást vagy gazdasági erőfölénnyel való visszaélést, habár a MOL nagykereskedelmi piacon fennálló erőfölényes helyzete a versenyhivatal szerint fennállt.