Mentőknek, rendőröknek csak magyar benzin! 2 Egyetlen ajánlattevőként a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. nyerte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által üzemanyag szállítására kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést.

A négy évre szóló beszerzés – kútnál, kártyával történő tankolásra – 688 ezer liter normál gázolajra, 1 millió 680 ezer liter 95-ös benzinre és 240 ezer liter 98-as benzinre szólt. Ezeken túl az ajánlatkérő még – tankautós kiszolgálással – 10 ezer liter extra téli gázolajat igényelt.

Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke bruttó 797 millió forint volt, a Mol ugyanakkor bruttó 874 millió forintért – vagyis nagyjából jelen áron – vállalta a szállítást. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat 2010. évi közbeszerzési tervében – a szolgálat honlapján – évi 160 millió forint értékű kártyás és tankautós üzemanyag beszerzése szerepel.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat beszerzésének előzménye, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában nagyobb kedvezményt ajánlott a Mol-nál.

Ellenzéki politikusok erre úgy reagáltak, hogy nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha a rendőrség és a nemzet biztonsága felett őrködő egyéb szervezetek autóinak rendszámai egy külföldi céghez kerülnek.

Január 2-án Szollár Domokos kormányszóvivő már úgy nyilatkozott, hogy mintegy ezer intézmény fog az OMV-nél tankolni, mert ott olcsóbb az üzemanyag. Azonban azok az intézmények, amelyek nemzetbiztonsági szempontból érzékenyek, stratégiailag pedig kiemelten fontosak – 29 ilyet azonosított a kormányzat -, továbbra is a Molnál tankolnak, ugyanis a Mol az egyedüli üzemanyag-szolgáltató Magyarországon, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll.

Mint mondta, a köztársasági őrezred, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat gépkocsijainak tankolása nemzetbiztonságilag érzékeny, mindenki úgy tankol, ahogy eddig, azaz a Mol-nál.

Forrás: MTI