Közepes fokban volt alkoholtól befolyásolt állapotban a kirendelt orvosszakértő véleménye szerint a május 8-án hajnalban közúti balesetben részes Stohl András – derül ki a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság keddi közleményéből.

A színész-műsorvezető a baleset estéjén személygépkocsijával Budapest felől Fót irányába haladt, amikor egyelőre ismeretlen okból áttért a szemközti sávba és nekiütközött két, szabályosan közlekedő személygépkocsinak. A balesetben egy személy súlyos, egy pedig könnyebb sérülést szenvedett. A vélhetően vétkes sofőr a baleset után – eddig ismeretlen időpontban – elhagyta a helyszínt.

Az élet szép

Az élet szép

Az élet szép


Az adatgyűjtés során felvetődött, hogy az autót Stohl András fóti lakos vezette, otthonából vérvételre előállították, majd mint a karambol résztvevőjét meghallgatták, utána hazaengedték, a járművét lefoglalták.

Az eljárás során kirendelt igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint S. András a baleset bekövetkeztekor közepes fokban volt alkoholtól befolyásolt állapotban – írja a közlemény, hozzátéve: az egyéb jellegű befolyásoltságra vonatkozó mintavétel megtörtént, a kirendelt szakértő véleménye egy hét múlva készül el. A HavariaPress úgy tudja, előállítása után kettős vérvétellel, laboratóriumi módszerrel is megvizsgálták, mennyi alkoholt fogyasztott Stohl. A kettős vérvétel eredménye szerint vérében 1,9, illetve 2,1 ezreléknyi alkohol volt. Ez egy átlagos férfi esetében  fél üveg tömény elfogyasztásának felel meg.

Az ügyben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt, ismeretlen tettes ellen indult eljárás – zárul a rendőrségi közlemény.

Ufók a főúton

Ufók a főúton

Ufók a főúton


A karambol estéjén az MTI telefonos érdeklődésére Stohl András azt mondta, hogy ő okozott balesetet hajnalban a fővárosból fóti otthona felé tartva, és hibásnak érzi magát a történtekért. Hozzátette: csak a mentők kiérkezése után hagyta el a helyszínt.

Kíváncsi, milyen büntetésre számíthat Stohl András? A vezess.hu jogi szakértője körüljárta a témát, erre a linkre kattintva elolvashatja véleményét.

Az alkoholos befolyásoltság szakértői véleményezése
Az alkoholos befolyásoltság megállapítása és véleményezése a véralkohol-koncentráció alapján történik. A klinikai tünetek csak kiegészítő adatot jelenthetnek.

Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket veszik figyelembe:

0,2? (20 mg%) = az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
0,21-0,50? (21-50 mg%) = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
0,51-0,80? (61-80 mg%) = igen enyhe,
0,81-1,50? (81-150 mg%) = enyhe,
1,50-2,50? (150-250 mg%) = közepes,
2,51-3,50? (251-350 mg%) = súlyos,
3,51? felett (351 mg%) = igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság.


Az alkoholos befolyásoltság kezdetén – különösen az enyhe fokúban – bár a teljesítőképesség csökkenése objektíve kimutatható, az egyénnek ezzel ellentétesen az az érzése, hogy képességei fokozódtak. A gátlások csökkenése miatt kétségtelenül fokozódik az indíték, euphoriás színezetű, emelkedő hangulattal, gyakran ingerlékenységgel, szélsőséges érzelmi hullámzással.

A közepes, majd a súlyos fokú ittasság felé haladva, a kialakult izgalmi stádiumban az ítéletalkotás felületes, a kritikai képesség csökken, a mozgások könnyedek, a mimika, a gesztusok élénkek. Az erek kitágulnak, a szem csillogó, a pulzus szapora, a légzés gyorsult, a verítékezés és a vizeletkiválasztás fokozott. Ilyenkor már túlméretezett indulati reakciók is előfordulhatnak, ezért ez a szakasz hajlamosít legjobban agresszív cselekmények elkövetésére.

Forrás: Országos Igazságügyi Orvostani Intézet

Forrás: MTI