Áprilisban 40 százalékkal nőtt a hazai gyártású autók eladása Kínában 2009 azonos időszakához képest és közel 10 százalékkal az előző hónaphoz viszonyítva – jelentette a kínai ágazati kutatóközpont (CATRC) kedden.

A kínai autógyárak 1,52 millió darab gépkocsit gyártottak áprilisban, 9,82 százalékkal kevesebbet, mint márciusban, de még mindig 35 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A Kínában előállított járművekből áprilisban 1,39 millió darabot értékesítettek belföldön, ami 9,8 százalékkal haladja meg a márciusi eladásokat és 40 százalékkal a tavaly áprilisi forgalmat. Európában nagyjából 1-1,2 millió autót ad el az összes gyártó együttesen egy hónapban.

A CATRC igazgatója, Csao Hang (Zhao Hang) májusra további forgalomemelkedéssel számol, amit a gyártók kedvezményes ajánlataira, a napokban befejeződött pekingi autókiállításon tapasztalt érdeklődésre, a többtucatnyi új modell megjelenésére alapoz.

Csao szerint 2010-et – a gazdaság pozitív alakulásának, az állóeszköz beruházásoknak és a kormányzati fogyasztást ösztönző intézkedéseknek köszönhetően – a piac további gyors bővülése fogja jellemezni.

A CATRC statisztikái szerint a kínai gyártású autók száma január és április között megközelítően 70 százalékkal nőtt éves viszonylatban, a belföldi eladások elérték a 4 millió 860 ezer darabot. A készlet április végén 1 millió darab körül volt.

Forrás: MTI