A Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete levélben fordult a jelenlegi és a jövőbeni közlekedési miniszterhez, kérve, hogy vonja felelősségre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) vezetőit, amiért nem működik az automata zöldkártyakiadó rendszer – közölte az egyesület az MTI-vel.

Az Eclipse által készített KÖKIR program lényege az, hogy a környezetvédelmi felülvizsgálat során a mért adatok automatikusan kerülnek be a központi adattárba. Miután a január 1-től alkalmazandó program nem működik, az NKH megengedte, hogy július 1-ig kézzel vigyék be a felülvizsgálati állomások az adatokat a rendszerbe. Ez viszont ellentétes azzal a rendelettel, amely ez év elejétől az automatikus bevitelt tette kötelezővé.

A Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete e jogszabálysértés miatt kezdeményezi az NKH vezetőinek felelősségre vonását. Az egyesület korábban az Alkotmánybírósághoz fordult. Februárban Sarlayné Nemes Anita, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a támadott rendelet által 2010. január 1. óta már csak kétévente kötelező a gépjármű zöldkártyák kiváltása, amely az idén már a hatósági gépjármű műszaki vizsgaállomásokon tehető meg. 

2010-től összeolvadt a műszaki vizsga és a zöldkártyát adó környezetvédelmi vizsgálat.

Forrás: MTI