Egy friss kutatás megmutatja, hogy közlekedési szempontból melyik Európa 59 legzsúfoltabb városa. Brüsszel vezeti az Európa legzsúfoltabb városait felsoroló listát, de Varsóban, számos angol városban, de még Budapesten is gyakran rémálommá válhat az autós közlekedés. Aki kevesebb közlekedési stresszre vágyik, annak inkább Spanyolország és a skandináv országok nagyobb városait ajánlott meglátogatni.


A rangsorolás az alapján történt, hogy az adott városok úthálózatain milyen gyorsan lehet közlekedni gépkocsival. Ezeket az adatokat a TomTom navigációs készülékek felhasználóitól nap mint nap, névtelenül gyűjtött sebességadatok szolgáltatták. Valahányszor a gépjárművezetők a normális sebességhatár érték 70%-a vagy az alatti sebességgel haladtak, a közlekedés az adott útszakaszon zsúfoltnak volt tekinthető. A felmérésben csak az 500 000 főnél nagyobb lélekszámú városokat vették alapul.

A felmérés szerint Brüsszelben a közlekedőknek nap mint nap súlyos közlekedési dugókkal kell hogy szembenézzenek a város főbb útvonalainak 37,7%-án. Budapest európai viszonylatban a tizennyolcadik helyezést érte el, amely a kutatásban részt vevő városok közötti régiós viszonylatban a második helynek felel meg. Itt a lengyelországi Varsó vezet, amely a teljes összesítésben második. 


Budapest közlekedési zsúfoltságát tekintve olyan városokat előz meg a régióban, mint Prága, Bécs, Pozsony, Krakkó vagy Zágráb.

A kutatás szerint a britek sincsenek túl jó helyzetben, hiszen London európai szinten a negyedik helyezést érte el, míg több angol város is, mint például Edinburgh és Belfast is az első tíz között szerepel.

A franciáknál az autózás már sokkal felhőtlenebb, hiszen elég csak Párizs és Marseille utcáit hátrahagyni, hiszen több francia várost nem is találunk a listán. Ami a németeket illeti, számukra jól láthatóan nem csak az autópályák könnyítik meg a közlekedést, hiszen München is csupán a huszonnyolcadik helyig jutott a listán.


Nem fogunk a közlekedési dugóban sok egymásra vadul dudáló autóst találni Spanyolországban sem, mivel a mérések szerint arrafelé ritkán áll be a közlekedés. Barcelona a tizenhetedik helyet foglalja el, de a többi részt vevő spanyol város is csupán alacsony helyen szerepel a ranglétrán. 

Az 59 tagú lista legalján – és éppen ezért az autós közlekedés szempontjából a legmegfelelőbb város – Zaragoza található, ahol mindössze az utak 1,5%-a van bedugulva. 

A lista:

1.     Brüsszel
2.     Varsó
3.     Wroclaw
4.     London
5.     Edinburgh
6.     Dublin
7.     Belfast
8.     Marseille
9.     Párizs
10.  Luxemburg 
11.  Milánó
12.  Rotterdam
13.  Birmingham
14.  Róma
15.  Amszterdam
16.  Oslo
17.  Barcelona
18.  Budapest
19.  Nápoly
20.  Poznan
21.  Lódz
22.  Torinó
23.  Palermó
24.  Prága
25.  Genova
26.  Cardiff
27.  Bécs
28.  München
29.  Leeds
30.  Krakkó
31.  Essen
32.  Hamburg
33.  Lisszabon
34.  Sheffield
35.  Stuttgart
36.  Köln
37.  Düsseldorf
38.  Berlin
39.  Tallinn
40.  Helsinki
41.  Nürnberg
42.  Madrid
43.  Frankfurt am Main
44.  Hannover
45.  Glasgow
46.  Bréma
47.  Koppenhága
48.  Pozsony
49.  Sevilla
50.  Bern
51.  Vilnius
52.  Lipcse
53.  Drezda
54.  Dortmund
55.  Málaga
56.  Stockholm
57.  Zágráb
58.  Valencia
59.  Zaragoza