2010 első három hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva mintegy 2 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak a járművezetők. A 2009-es 19,09 milliárd forinttal szemben 2010-ben 19,17 milliárd forintos bevételt jelent – derül ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési adataiból. 

A legszembetűnőbb növekedés a teherjárművek számára érvényes 1 napos (D2, D3, D4) e-matricák forgalmában tapasztalható, ebből a típusból ugyanis 10 százalékkal vásároltak többet tavalyhoz képest. Valószínűleg a válság enyhülésének jelét látjuk.

Bár az értékesítési mutatószámok 2009-ben tapasztalt csökkenő trendje valóban megfordulni látszik, az idei húsvéti hosszú hétvége eladási adatai messze elmaradnak a tavalyi szinttől. Darabszám és a bevétel esetében is 7 százalékos visszaesésről lehet beszámolni. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy tavaly ez idő tájt nyárias időjárásban volt részük az autósoknak, míg idén mostohább körülményekkel találkozhattak az útnak indulók.

A 2010 első negyedévében az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma is újra emelkedő tendenciát mutat az elmúlt évhez képest.

Az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán és az M0-s autóúton mintegy 1,5%-os, az M7 autópályán pedig 3%-os forgalomélénkülés volt tapasztalható az idei év első negyedévében. Tovább folytatódott viszont a csökkenés az M3-as és az M30-as autópályákon: az előbbin 1,5%, az utóbbin 10% körüli visszaesés mutatkozik 2009 I. negyedévéhez képest.