Két elektromos autó jelenik meg a Renault kínálatában jövőre – jelentette be a francia autógyár. A Fluence és a Kangoo villanyautók tanulmány kivitelét még tavaly ősszel állították ki a Frankfurti Autószalonon, mostanra pedig már a sorozatgyártásra kész variánsok is elkészültek. Érkeznek a Fluence Z.E. és a Kangoo Z.E. villanyautók. A Z.E. a zéró emisszió kifejezésre utal.

Amellett, hogy számos elemet kékre festettek a villany Fluence karosszériáján, az autó szinte tökéletesen hasonlít a hagyományos változatokra. Van azonban egy részlet, ami a képekről nem derül ki, mégpedig, hogy ez az autó 4,75 méter, azaz 13 centiméterrel hosszabb, mint a többi.  


A nyújtás a hátsó tengelye mögötti részt érinti, ugyanis a hátsó ülések mögé szerelték be az akkumulátorokat, amihez helyre volt szükség. Az akkumulátorok hagyományos 220 voltos hálózatról 6-8 óra alatt tölthetők fel. A 2012-től elérhető gyorstöltővel ez az idő 30 percre redukálódik majd. Akinek ennyi ideje sincs, az az erre kijelölt állomásokon egy akkumulátorcserével megoldhatja a dolgot.  

A Fluence-t 95 lóerős villanymotor mozgatja, amelynek maximális nyomatéka 226 Nm. Egyetlen feltöltéssel 160 kilométert tud megtenni az autó, miközben 135 km/órás sebességre képes. A csúcssebességet elektronika korlátozza, vélhetően azért, mert ha a vevők ennél gyorsabban száguldoznának, az sokkal-sokkal több energiát emésztene fel és drasztikusan csökkenne a hatótávolság.

A Fluence takarékos üzemelését alacsony gördülési ellenállású abroncsok és a légellenállást csökkentő keréktárcsák segítik.


Ugyanez a technika kerül az egyelőre áruszállítóként készülő elektromos Kangoo-ba is. Abban az akkumulátorok a padlóba kerülnek, így a raktér megmarad. Továbbra is 3-3,5 köbméternyi hely jut a szállítmánynak, és a terhelés is a belső égésű motorral szerelt változatokéval azonos 650 kilogramm lehet. 

A Kangoo Z.E. motorja ugyanúgy 226 Nm-es, de teljesítményét 60 lóerőre redukálták. Hatótávolsága 160 km, maximális sebessége 130 km/óra. Az akkumulátorok töltésére ennél az autónál csak a 6-8 órás hagyományos megoldást adja meg a Renault. 

Bár mindkét autó csak 2011-ben kerül a kereskedésekbe, a Renault már vesz fel rájuk rendelést.