A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt télen 9,2 milliárd forintot költött síkosságmentesítésre és hóeltakarításra, ez 23 százalékkal haladta meg az előző tél költségeit – közölte a közútkezelő társaság.

A 30 ezer kilométer hosszú országos közúthálózaton – ebbe nem számítanak bele a gyorsforgalmi utak – a forgalom fenntartására a 2009-2010-es téli időszakban 1194 gépet üzemeltetett a társaság.

A géppark összesen több mint 213 ezer órát töltött az utakon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 77 üzemmérnökségének 3300 dolgozója 12 órás váltásban, szinte folyamatosan látta el a hóeltakarítási, síkosságmentesítési és kátyúzási feladatokat.

A tél során 125 ezer tonna sót, 25 ezer tonna érdesítő anyagot és 1,7 millió liter sóoldatot használtak fel. Még a télen 258 ezer kátyút javítottak ki, amihez 18 ezer tonna kátyúzó anyagot használtak fel. 

A hirtelen beköszöntött tavaszi időt kihasználva a társaság megkereste a melegaszfalt-keverő üzemeket, hogy indítsák be a gyártósorokat, így már márciustól át tudtak térni a tartósabb megoldást jelentő meleg kátyúzási technológiára.

Forrás: MTI